Това е един сравнително къс и немного тежък маршрут, който преминава през местност Бункера край кв. Аспарухово и стига до вилна местност Боровец. Трасето е добре маркирано със синя маркировка в първата си част. Началната точка е непосредствено вдясно от блока, който се намира до пазара на центъра на квартала. Поема се по приятна горска пътека, която след около 50 м стига до малка полянка, на която има съоръжения за тренировка. Маршрута продължава направо, но ще се отбием за малко, като тръгваме по лявата пътека през красива борова гора. Не след дълго излизаме на страхотна полянка, на която в дъното се намира военен бункер останал още от Втората световна война. Той е добре запазен и може да се влезе в него.

А вдясно има стръмна пътечка, която ни извежда на открито хълмче с невероятна гледка във всички посоки – от ТЕЦ Варна чак до Галата. Ясно се откроява и красивата ТВ кула, която предлага още един приятен маршрут за разходка. На поляната има също и пейка за почивка, а мястото е подходящо и за пикник.

Следва връщане назад до мястото с лостовете и там поемаме нагоре по стръмна криволичеща пътека, която ни извежда горе на платото. Тук има и импровизирано място за почивка и пикник с пейки и масичка.

Като стигнем горе продължаваме напред достигайки до широк и удобен черен път. Поемайки по него и с леко изкачване по платото, достигаме до стар асфалтиран път.  Той ни отвежда до покрайнините на Боровец. Навсякъде маркировката е добре положена и ни ориентира на места със стрелки за посоката. Заобикаляме няколко вили и се отбиваме вдясно и отново навлизаме в гората. Стигаме до У – образен кръстопът. Избираме десния път, който спускайки се надолу ни отвежда до дълбоко дере, в което тече поток.  Тук отново има разклон. Нашият маршрут продължава наляво описвайки дъга и пресичайки рекичката. Но преди да продължим нататък да се отбием и да се полюбуваме на един малък, но красив водопад. Спускаме се малко надолу по пътя покрай дерето. След около 40-50 м слизаме в него и се наслаждаваме на природата. Освен водопада има и паднали дървета, които придават особена дива атмосфера на мястото.

После се връщаме обратно нагоре по черния път и пресичаме рекичката продължавайки напред достигаме до стара селска чешма (Арап чешма), която е строена в далечната 1907 г.

Оттук нататък вече започваме да следваме зелената маркировка, като завиваме надясно. Спускаме се надолу по тясна пътечка през гората и достигаме до още едно дере. Тук пътеката се разклонява, като ние продължаваме напред пресичайки дерето. Не след дълго излизаме на широк черен път, по който спускайки се надолу излизаме в покрайнините на Аспарухово. Тук се отбиваме вдясно и отново тръгваме по тясна пътека навлизайки в приятна борова гора. Вървейки по нея ще стигнем до полянката с лостовете, от която започна нашето приключение. Но преди да стигнем до там, ако искаме на починем или хапнем, можем да се отбием вдясно и изкачвайки се по стръмна пътечка, да достигнем до една голяма поляна с подходящи места за пикник.

Препоръки: Кратка екопътека с малка денивелация. Удобна за кратка релаксираща разходка или спорт сред природата. С няколко интересни места за разглеждане. Подходящо време за изпълнение: всички сезони. Без необходимост от допълнителна екипировка.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 6,5 км

Време за изминаване: 0:50 ч

Най-ниска точка: 19 м

Най-висока точка: 191 м

Изразходвана енергия: 450 kcal

GPS трак: изтегляне