Това е маршрут със средна степен на трудност в близост до Варна. С малко повече приключенски характер и елементи на ориентиране.

Изходната точка на маршрута е местност Джанавара в кв. Аспарухово. В началото трасето представлява асфалтиран път, който достига до телевизионната кула и е със средно изкачване.

Наоколо има доста на брой места подходящи за отдих, пикник и разходка. Тук вдясно се намират останките на раннохристиянска базилика строена още по византийско време. Край нея се намира и мемориал на Херман Шкорпил.

3d панорамен изглед

След това продължаваме по черен път, който е добре оформен и със съвсем лека денивелация. Следва спускане в първото по пътя дере, което е непосредствено преди кв. Звездица. Тук теренът е стръмен и е по трудно различима пътека. С приблизителна дължина от 200-300 м това е най-критичният участък от гледна точка на ориентация. Аз успях да го премина с помощта на gps по предварително начертана карта. Следва пресичане на една малка рекичка по няколко малки камъка и се излиза на една поляна, която е точно под пътя малко преди Звездица. Да се има в предвид, че пролетно време вероятно потока ще е по-пълноводен и пресичането му ще е по-трудно.

Следва стръмно изкачване по асфалтирания път до населеното място. Тук може да се направи кратка почивка и човек да се наслади на невероятната гледка към кв. Владиславово и към горските масиви в южна посока.

После се преминава по няколко крайни улички, като последната представлява черен път. По него с малко помощ от местните се стига до една изоставена дървена къща, от където по стръмна пътека започва спускане към второто дере по трасето. Тук е доста красиво и приятно. В най-ниската му точка отново се пресича рекичка, което пак става по малки камъни, като пролетта ще е по-трудно.

Следва стръмно изкачване по тясна пътечка около 50 м и през гората се излиза на едно голямо поле. Тук също се открива невероятна гледка към Звездица и Варна. Покрай полето по черен път и средно голям наклон се стига до пътя, който идва от магистралата и стига до м-т Боровец и кв. Аспарухово /връщането може да се осъществи и по този път/.

Оттук през разклона за м-т Крушките по асфалтиран път след около километър се стига до населеното място. Следва кратка почивка и обратно още 11 км по вече познатият маршрут. Или пък с едно обаждане си осигурявате транспорт и с приятна умора се наслаждавате на преживяното.

Препоръки: Този маршрут е със средно-висока степен на трудност. Най-подходящото време за изпълнение е през сезон: лято, есен. За първата част от трасето е желателно ползването на навигация с предварително заредена карта на маршрута.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 5/6

Обща дължина: 10,5 км

Време за изминаване: 3:30 ч

Най-ниска точка: 45 м

Най-висока точка: 195 м

Изразходвана енергия: 1150 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока