Едно приятно приключение край неповторимата скална забележителност, изпълнено със страхотни гледки и разкошна, планинска природа.

Чудните скали са причудливо творение на природата, състоящо се от четири скални формирования, приличащи на капки. През тях е прокопан тунел, част от стария път между Дългопол и Айтос. Намират се на около 90 км от Варна, край руслото на р. Луда Камчия, което днес е изпълнено с водите на язовир „Цонево“.

Маршрутът е сравнително кратък и започва непосредствено до скалното образувание. Недалеч от него ще откриете тясна пътечка, която навлиза в храстите и дава началото на една интересна разходка. Започва леко изкачване, което достига до неголямо открито пространство, приличащо на стара кариера. По пътя нагоре погледнете в краката си – ще забележите изобилие от черни и лъскави „кристали“. Бих казал, че това е обсидиан (природно стъкло), въпреки че не е известно тук да е имало вулканична дейност.  А красивите гледки наоколо, започват да изпълват сетивата ви…

Малко по-нататък ще достигнете до дълъг скален масив, извисяващ се над голяма поляна. Със своя специфичен профил, той е място, което се използва от любителите на скалното катерене. На пръв поглед изглежда, че тук трасето свършва, но съвсем не е така – приключението продължава с пълна сила. Трябва да се доближите към далечния край на скалите, където ще откриете тясна скална пътечка. Тя ще ви изведете малко по-нагоре, където се навлиза за кратко в гората.

Следват най-различни скални образувания, както и едно много интригуващо каменно поле. То се състои от многобройни малки камъни, „прилежно“ подредени по склона. Малко след него ще достигнете до друго открито пространство, от което е добиван земен материал. На това място трябва да завиете наляво и да следвате отъпканата пътечка.

 Тук започва най-стръмната част от нашия маршрут, но гарантирано тренировката си заслужава. Напред по склона трасето започва да се губи, но интуицията ще ви води в правилната посока. Трябва да продължите наляво по диагонал, докато стигнете до открития участък на хълма. И така постепенно, естествената красота на района започва да се разкрива пред вас…

Остава да продължите още малко нагоре в същата посока. Не след дълго ще се озовете на скалния ръб, точно над Чудните скали. А гледката във всички посоки е впечатляваща. Насреща гордо стърчи „Гюргянтепе“, на юг можете да различите лесно връх Коджа Кая, а в подножието – да се полюбувате на язовир „Цонево“ от птичи поглед.

3d панорамен изглед

Незнам как ще е за вас, но на мен не ми се тръгваше от това поразително място. За ваше успокоение – красота на района е неизчерпаема. Затова да продължаваме бодро напред и надолу. Следва да се върнем обратно до странното, каменно поле в подножието. Сега трябва да преминем по него, като в далечния му край има ниски скали, по които лесно се качва на отсрещното възвишение (катерачния обект). Тръгваме надолу край скалния венец, на места заобикаляйки храсталаците.  А поглеждайки надясно, ще видим високия хълм, на който бяхме преди малко. Тук отново започват да се откриват невероятни гледки към околността. Но най-доброто място за впечатляващи снимки и селфита се намира в долния край, на един издаден скален нос.

Е, за съжаление разходката е към своя край. Продължавате надолу покрай ръба на скалата, докато стигнете един воден канал. Той е оцветен в бяло от теклата през него вода, идваща от кариерата по-горе. По него ще слезете на стар селски път. Поемате наляво и достигате трасето на камионите, пренасящи инертен материал. Там правите остър десен завой и малко по-надолу ще излезете на главния път, непосредствено преди моста. Тук вече, можете да изберете стария маршрут през тунелите, който започва вдясно от табелата, или да продължите напред по асфалтирания път, и да видите Чудните скали от още една перспектива.

Препоръки: Туристически маршрут със средна степен на трудност. Изключително интересен и релаксиращ, изпълнен с много красота и планински привкус. А, ако искате още подобни емоции, прескочете на отсрещния хълм, за да откриете други интересни места…

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 3 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 70 м

Най-висока точка: 250 м

Изразходвана енергия: 220 kcal

GPS трак: изтегляне