Открийте малко познатите морски кътчета край Родни балкани, сгушени сред дивата природа на минути път от града.

Разходката води началото си от плажната ивица край „Галата“. В източната част на квартала се слиза по многобройните стълби, преминаващи през гората. Те ви извеждат на просторния морски бряг, който е сравнително пуст и спокоен. Заобиколен е от девствена растителност и предоставя красива морска панорама. Характерно за него е по-едрозърнестата му пясъчна структура.

Маршрута продължава на юг, като след около 350 м ще откриете стръмна пътечка, навлизаща в гората. Покрай нея има много приятно място за пикник и почивка. Напред трасето излиза на удобен черен път непосредствено до една пресъхнала чешма. Поема се на юг и следвайки синята маркировка след около километър ще достигнете до бившата хижа „Ветеран“. По пътя ще преминете покрай множество изоставени бунгала, както и няколко приятни места за пикник.

Пътеката ще ви изведе в северната страна на плаж „Фичоза“. Тук плажната ивица е сравнително тясна и доста посещавана. Има множество заведения, бунгала и хотел. По брега ще забележите един много интересен камък, приличащ на папагал. Има също и изворна вода за разхлаждане, прокарана от близкия каптаж.

Нататък продължавате по асфалтираната улица, която пресича популярната местност и достига до „кръговото“ в южната част на комплекса. По трасето има още една чешма, която е скрита встрани  от пътя и може да ви освежи при дългия преход. А в края ще се озовете на малка скална „тераса“, където морската панорама е особено завладяваща. Вдясно се открива широката брегова линия, на която предстои да се насладим.

Тук се преминава покрай бариерата и се продължава по широк черен път, който води до неголямо рибарско селище. На това място има стара полусрутена морска буна, която предлага друга гледна точка към кея и лодките акостирали там. А в далечината, пред очите ви се разкрива красотата на дивия морски бряг. Маршрута към него преминава директно през рибарския пристан.

Ще се озовете на тясната и дълга над километър, обширна плажна ивица на „Ракитника“.  Този сравнително див плаж е изпълнен с бял, фин пясък и интересни скални форми.  От запад е ограден с висок и непристъпен склон, а в най-южната му част се намира почивна база „Черноморец“. За съжаление в този участък е започнала неминуемата урбанизация.

Преминавайки през комплекса, трасето отново навлиза в гората и продължава напред, следвайки релефа на морския бряг. По пътеката ще се натъкнете на няколко удобни места за пикник, а от стръмния бряг ще се насладите на непокътната морска красота. Така неусетно ще достигнете до циментовите траверси, водещи до неповторимия плаж „Паша дере“. Тук водата е изключителна чиста, а в гората наоколо има чудесни места за къмпинг.

3d панорамен изглед

В най-южния край на плажната ивица се намира защитена местност Лиман. Района е местообитание на множество редки растения и птици. Малко преди нея е обособена обширна и сенчеста поляна, изключително популярна сред любителите на дивото къмпингуване.  Като през лятото там е доста пренаселено.

Маршрута продължава напред по морския бряг. Ще имате възможност да се насладите на доста малки заливчета и плажчета, между които има участъци изпълнени със скали. Камъните са средни по размер и преминаването през тях не е особено трудно. Даже бих казал, че е по-бързо отколкото по пясъка. И не пропускайте да отворите широко сетивата си – това е мястото, където природата е запазила своята дива красота…

След около 3 км на хоризонта ще изникне самотна скала в морето. Тя е част от неголям скален масив, нещо като малък нос наречен Дикилиташ. Именно това е нашата крайна цел. Там се намира сравнително малък, но уникален плаж. С кристално чиста вода и обграден от широколистна гора, в която има даже изградено място за пикник. От скалите погледа се разпростира чак до курортен комплекс „Камчия“, а напред плажната ивица попада в пределите на поделение „Родни балкани“ и е военна зона.

След като открихте и се насладихте на Плажът, идва време да поемете обратно. За разнообразие можете да го направите през частично различен маршрут. Това става по тясна горска пътечка, която започва зад плажната ивица. Трасето преминава над брега в границата на поделението и ще ви изведе до Паша дере. И въпреки, че в този участък няма предупредителни табели, имайте едно на ум!

При Лимана поемете през гората по синята маркировка. Ще пресечете последователно асфалтираните пътища, водещи към газовата станция и хижа „Черноморец“, и ще се озовете отново на плаж „Ракитника“. После по познатия път през бреговата ивица, докато достигнете гората под местност Прибой. При сухата чешма можете на продължите напред през вилната зона. По-нагоре ще трябва да се отклоните вдясно по горска пътечка, през която ще се озовете близо до изходната точка на Галата.

Препоръки: Страхотен и разнообразен туристически маршрут. Комбиниращ в себе си красотата на горската разходка с очарованието на морето. Подходящ за изминаване извън летния сезон.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 10 км

Време за изминаване: 2:40 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 122 м

Изразходвана енергия: 780 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока