Това е едно неповторимо и магнетично място край Невша. С неговите уникални форми и впечатляващи гледки, то предлага много приятни емоции за цялото семейство.

Скална забележителност Голямото було до представлява голям скален нос извисяващ се величествено над долината на Провадийска река. Със своите над 250 м височина предоставя неповторима и спираща дъха гледка. Под скалното ниво от източната и западната му страна има множество естествени ниши и килии, които са достъпни със специализирана екипировка. А атмосферата на мястото е особено завладяваща и зареждаща с енергия.

До това уникално творение на природата се достига по магистрала “Хемус” през с.Невша. Преминава се през селото до достигане на центъра. Там има нещо като кръгово кръстовище, от което се поема надясно. По тази улица се излиза от селото покрай селска чешма и се поема по стар асфалтиран път. Ако имате желание да се изкачите пеша, тук е подходящо място за паркиране. Нататък до платото са около 2,5 км по стръмен панорамен път, който е в добро състояние и може да се измине и с автомобил. След достигане на най-високата точка трасето прави остър десен завой. Точно там вляво започва кратък черен път, който ще ви изведе на страхотна малка полянка.

Тя е идеална за пикник и къмпинг. От нея се открива приятна гледка към селото и низината. Още тук започват красотите на това неповторимо място. Има няколко интересни скалните образувания, а по тясна скална пътечка се достига до една неголяма скална ниша. Тя се намира от източната страна и преминаването по нея повдига леко нивото на адреналина.

До Голямото було се стига по красива пътечка започваща вдясно от поляната. Разстоянието до там е около километър и се изминава на един дъх. Пътечката криволичи в гората и пресича няколко запомнящи се места – полянка покрита цялата с билки, панорамна скала, а в края се преминава през интересен скален пролом. Той ни извежда на открита и вълшебна скална козирка, от чиято гледка оставаш като зашеметен. А отдолу е изпълнено с много естествени ниши, някои от които са били превърнати в скални манастири.

3d панорамен изглед

Необикновеното име на това впечатляващо място идва от старо предание. Легендата гласи, че млада булка е избрала смъртта хвърляйки се от скалата, пред това да бъде взета от турците.

Ако имате желание за още интересни приключения, тогава можете да разгледате и друго невероятно място в близост – Неновски водопад (Совата).

Препоръки:  Страхотно място достъпно по приятен и лек маршрут. Подходящ целогодишно и без необходимост от допълнителна екипировка.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 3,5 км

Време за изминаване: 1:20 ч

Най-ниска точка: 150 м

Най-висока точка: 340 м

Изразходвана енергия: 320 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока