Впечатляващите забележителности са дълбоко скътани в Северните поли на Балкана. Приютени са от буйните девствени гори на Еленския боаз, недалеч от китното селце Къпиново.

Местността, в която се намират Къпиновските прелести, е изключително обаятелна. Природата е оформила една обширна равна поляна, обградена с широколистни девствени гори. Покрай нея преминава и неголямата река Веселина, създавайки един уникален скален ландшафт. Нейният планински пролом е изпъстрен с многобройни малки бързеи и водни прагове. Най-забележителния от тях е популярният Къпиновки водопад, който се намира съвсем близо до паркинга, край добре поддържаният местен къмпинг.

Слизайки по тясната камениста пътечка към него, пред очите ви ще се разкрие един неповторим и неземен пейзаж. Високите отвесни скали оформят впечатляващ малък каньон, който е приютил овално езеро, изпълнено с дълбоки кристални води. А единственото, което нарушава неговата спокойна огледална повърхност е нежната целувка на водопада…

3d панорамен изглед

Недалеч от това красиво природно творение се намира и Къпиновския манастир „Свети Никола“. Старата църковна обител е била основана в далечната 1272 г, по време на царуването на Константин I Асен Тих. Преданието гласи, че някога монаси-отшелници са избрали това диво и недокоснато място, напускайки неприветливите скални манастири в близките отвесни канари. Търсейки по-благоприятен дом за тяхното уединено битие, те се спрели на тази изключително красива местност.

Въпреки че през вековете духовната обител е многократно разрушавана, настоящият й вид е доста приветлив и впечатляващ. В нейният спретнат двор ще откриете усещането за гостоприемност  и домашен уют. Наред с тях се долавя полъхът на отминалите времена и старо величие. Този отпечатък изпъква отчетливо чрез старинната църква на манастира, изпъстрена с автентични рисунки. Най-отличителната от тях е изобразена на нейния вход и носи библейското име „Страшния съд“ , рисувана в далечната 1845 г.

3d панорамен изглед

Живописната даденост на този планински район крие и други интересни забележителности в своите обятия. Те се спотайват в каньоновидния пролом на река Веселина, по посока на язовир „Йовковци“, и си заслужава да се видят. Пътят към тях е асфалтиран и доста приятен. Той ще ви преведе през дивното русло на реката, разкривайки някои много впечатляващи места. Едни от тях се намират непосредствено по трасето на маршрута, а за други – малко по-скрити, трябва да слезете до скалистото поречие.

След около 3 км вляво от пътя, през дърветата, ще се появи нещо съвсем неочаквано. Това са запазените останки на стар римски мост. Въпреки че е оцелял наполовина, неговата вековна конструкция изумява със своята впечатляваща здравина и авангардна визия. Някога той е свързвал двата бряга на реката, осигурявайки достъпът през планинския проход. А, встрани от него, все още ясно личи и древният път, чийто каменни подпори са оцелели въпреки безспирното действие на природните сили.

3d панорамен изглед

В близост до римския мост могат да се открият още впечатляващи забележителности. Просто пресечете реката по скалната канара и поемете по маркирана пътека отсреща. Тя продължава стремоглаво нагоре, криволичейки покрай малък планински поток. Там, по неговото необуздано протежение, ще се насладите на многобройни скални прагове и изящни водопадчета.

А на тръгване от тази страхотна дестинация, не пропускайте да се отклоните за кратко и до Плаковския манастир. Той е разположен само на 2 км преди Къпиновската духовна обител и ще бъде една приятна „отбивка“ от пътя. Манастирът е сравнително малък, но въпреки това неговият стар архитектурен облик е изключително красив. А в неговите покои се намира и скромната му очарователна църква, сгушена сред зелената пелерина на двора.

Препоръки: Това е една изключително лесна и приятна дестинация за туризъм. Асфалтираният път към язовир „Йовковци“  е затворен за автомобили, но представлява идеален маршрут за изминаване пеша или с велосипед. А, по стръмната горска пътечка над римския мост може да се стигне до самия язовир. Тя е добре означена с червена маркировка и приятна за изминаване, но на някои открити места е доста обрасла.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 4 км

Време за изминаване: 2:30 ч

Най-ниска точка: 200 м

Най-висока точка: 350 м

Изразходвана енергия: 250 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока