В много далечни времена, когато през Добруджа е текла пълноводна река, се е оформил един страхотен ландшафт, който удивлява със своите скални произведения и запленителни гледки.

Началната точка на екопътеката се намира в центъра на с. Краново (област Силистра), непосредствено до местната община. Съществуват два маршрута към скалния феномен, които са добре обозначени и ясно показани на информационната табела там. Единият ще ви даде възможност да изминете по-голямата част от разстоянието с автомобил, преминавайки по доста стар и разбит път. А другият е изцяло пешеходен и ще ви предостави една приятна разходка, изпълнена с интересни места и доста живописни гледки.

Избирайки вторият, пешеходен вариант на екопътеката, ще се спуснете по коларския път от центъра на селото, който ще ви изведе неусетно от него. Следвайки прилежно поставените по трасето табели, ще заобиколите едно недълбоко и тясно дере. Достигайки неговата най-ниска точка ще откриете една много стара чешма, която впечатлява със своите размери и мощен дебит. А съвсем наблизо, горе на хълма, се намират добре съхранените паметни плочи на местните жители, живяли в миналите векове.

Продължавайки напред, не след дълго ще се озовете на обширна поляна, която ще ви разкрие част от красивата картина, рисувана някога от древната река. А далеч на север, където долината придобива каньоновидна форма, лесно се набиват на очи интересните скални формирования на Крановския лабиринт. За да стигнете до тях е необходимо да се спуснете долу в сухото речно корито, излизайки на пътя, който идва от селото. Там се намира и най-ниската точка в низината, където има удобно място за паркиране, ако идвате по алтернативния маршрут с автомобил.

Напред трасето продължава, преминавайки по някогашното дъно на Суха река. След около 1,5 км пред вас ще се разкрият причудливите скални форми на „лабиринта“, оформяни от природата в продължение на милиони години. В резултат на това са се образували най-различни любопитни фигури, провокиращи вашето въображение. А има и още няколко, които се спотайват във високата част на речния каньон. За да ги откриете, поемете по тясната горска пътечка, която ще ви преведе през скритите места на скалния венец.

Първото интересно образувание, на което ще попаднете по трасето, е неголяма двуетажна пещера. Тя се е образувала по естествен път в резултат от дългата ерозия на скалите. Проходът към горното ѝ ниво е дълбоко скрит в нейната приземна галерия.

3d панорамен изглед

Непосредствено до нея се е оформил дълбок карстов „кладенец“, през чийто отвесен канал ще се озовете до второто ниво на скалната пътека. А там е обособен изключително панорамен маршрут, който ще ви разкрие прелестите на този необикновен район от птичи поглед.

3d панорамен изглед

Напред са се оформили и други красиви творения. Такива са скалните „прозорци“, през които можете да надникнете към живописния пейзаж. Възможно е също да ги оприличите и на очи, наблюдаващи ви от скалната канара. А в близост се намира и една страхотна панорамна тераса, излизането на която ще ви достави приятна доза адреналин.

След като подминете скалните „прозорци“ следва едно стръмно и ефектно спускане, което ще ви изведе до началото на пътеката. Там можете да си вземете глътка въздух и да погледнете към следващото природно творение. А то представлява една огромна скала, намираща се само на 200 м в северна посока. Изкачването на нея е приятно и кратко предизвикателство, което ще ви даде възможност да се насладите на древното сухоречие от още една гледна точка.

Препоръки: По-пълноценно преживяване ще ви предложи пешеходния вариант на екопътеката. Имайте предвид, че трасето преминава по изцяло открит терен, което няма да е комфортно през най-топлите месеци на годината. Не пропускайте да посетите и още едно необикновено място наблизо, за което можете да научите в тази статия – „Баджалията“ – мистичните храмове в каньона на река Табан.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 4 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 20 м

Най-висока точка: 130 м

Изразходвана енергия: 300 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока