Мегалитното съоръжение е изпълнявало важна роля в ритуалните практики на древните траки. По своето предназначение, то е събрат на много по-големия и известен Стоунхендж.

Култовото светилище е открито сравнително скоро, в недалечната 1998 г. от екип български археолози. То е оформено от малка група каменни късове с пирамидална форма. Те са подредени в почти правилен кръг с вътрешен диаметър от 10 м. Благодарение на добре изгладените си основи, блоковете  стоят свободно върху земята без да са вкопани в нея. Предполага се, че в тази вътрешна и свещена зона са извършвани култови церемонии, изпълнявани от местните тракийски жреци.

На територията на България това е единственото подобно съоръжение с древен произход. Според проучванията, то е създадено през далечната Ранножелязна епоха, някъде около 8-6 век пр. Хр. Най-вероятно е изградено с цел да обслужва характерните религиозни ритуали на траките. Подобно на Стоунхендж, неговото пълно предназначение не е съвсем ясно. Възможно е освен „базовите“ си функции, да е издигнато в култ към техния бог Слънце. Не е изключено също да е изпълнявало и ролята на астрономически календар.

За да го разгледате отблизо и усетите неговото мистично въздействие, трябва да „отскочите“ до един изключително зелен и красив район на Южна България. Неговата живописна красота се разгръща по най-източните дяловете на Родопи, където изобилства от интересни туристически забележителности.

Кромлехът се намира в землището на село Долни Главанак и отстои на около километър западно от него. На отбивката към светилището е изграден удобен паркинг, от който се продължава с една приятна десетминутна разходка. В началото на пътеката се преминава през ограждение тип „електропастир“, което не е особена пречка и не трябва да ви притеснява. Маршрутът е добре проследим, тъй като в миналото е бил посипан с чакъл. Навлизайки в гората, трасето завършва с дълги каменни стъпала, които извеждат на най-високата точка на възвишението. А там, най-горе, пред вас сред дърветата ще изникнат скалните блокове на древното култово съоръжение.

3d панорамен изглед

Всъщност по нашите земи може да се разгледа и друго подобно съоръжение, което е изградено в днешно време. То представлява доста по-голяма мегалитна конструкция, разположен в мемориален комплекс „Вълчан войвода“ край Раювци. Китното селце се намира в зелените обятия на Еленския Балкан, на самия бряг на язовир Йовковци.

Препоръки: Маршрутът до Кромлехът е изключително кратък и приятен. Предвид това, той може да се комбинира с изкачването до друго интересно място от по-различно естество. А то се намира край близкото село Горно поле, на около 5 км южно от Долни Главанак. Над самото селище се издига невисок хълм, на който стърчи голям радио ретранслатор. Точно там, от ръба на кратера на вулкана, ще можете да се възхитите от магнетичния чар на Маджарово от птичи поглед.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 0,7 км

Време за изминаване: 0:15 ч

Най-ниска точка: 230 м

Най-висока точка: 300 м

Изразходвана енергия: 100 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока