Екопътека “Мадарски конник” е много интересен изследователски маршрут. Той е с богато изобилие от интересни обекти за разглеждане. Съществуват два варианта на екомаршрута. Единият е по-кратък, с по-ниска степен на трудност, подходящ за семейна разходка. Вторият маршрут е продължение на първия. Той е по-труден и с повече приключенски характер. Началото му започва от разклона на пътеката, където краткият маршрут прави завой и се изкачва на Мадарското плато. А как да стигнете дотам, вижте в тази публикация – Красивите места на Мадарското плато – кратък маршрут.

След разклона продължавате направо и навлизате в местност Кирека. Малко по-нататък основната пътека завива наляво и започва да се спуска през гората. Тук, вдясно, има малка купчинка камъни, които указват къде трябва да се отбиете. После екопътеката прави лек десен завой и започва спускане към дерето. Така се достига до добре оформена широка пътека – това е стар римски път.

Той започва долу от низината и достига до Мадарското плато. Тръгвате наляво по него и излизате за кратко от гората. Тук римската пътека продължава през изсечени скали и се спуска надолу, а от скалата се открива красива гледка към горите в подножието. На това място има една малка пещера, в която може да се влезе лесно и да се разгледа.

След краткото спускане достигате до малка полянка. Там трябва да се отклоните вдясно и нататък да следвате релефа на скалите, като се движите в тяхното подножие. На места пътеката е по-трудно забележима и обрасла. Маркировка почти липсва, но следвайки скалите, продължавате напред. На места има интересни скални образувания. Едно от тях представлява голям скален тунел, през който може да се премине.

Малко по-нататък следва още едно интересно място – Дядо-Куртевата пещера. Намира се на около 15 м над земята. До нея се достига с леко екстремно изкачване по интересни скали, на една от които има издълбани стъпала. А мястото, откъдето започва изкачването, е маркирана с червена точка скала за ориентация. Самата пещера не е голяма. Състои се от две камери, свързани с тесен издълбан отвор.

След като разгледате интересната пещера продължавате по пътеката, която напред вече е доста по-отъпкана и приятна. Малко след това ще достигнете до поредния интересен туристически обект – “Средновековна скална гробница”. За местните известна като „Калугерския манастир“. Представлява голяма килия, издълбана в скалния масив. Вътре в нея и отвън има изградени церемониални олтари.

3d панорамен изглед

Нататък пътеката продължава в подножието на скалите. Тук, вляво, има отбивка, която води надолу до стар пионерски лагер, за който ще стане дума след малко. Напред по пътеката следва едно много интересно и красиво скално образувание – Подводницата. Това е един голям скален къс много приличащ на подводница. Можете лесно да се качите върху него, откъдето се открива приятна гледка към кв. „Калугерица“.

После пътеката продължава напред и има още две интересни неща за разглеждане. А тук, при Подводницата има и една много красива пътечка вдясно, която ни извежда горе на платото. По нея има също интересни места. Освен хубавата панорама, на една от скалите има издълбани стъпки, по които се преодолява последната скала. Някои ги наричат „мечите стъпки“. Тази пътека е вариант за връщане по платото покрай скалния венец до “Мадарския конник”.

Продължавайки напред ще достигнете до друго скално образувание – Катера. Това е една малка скала вдясно от пътека много приличаща на катер. Част от нея е покрита със зеленина.

А малко по-нататък ще достигнете до друг интересен обект, който е наречен “Малка средновековна гробница”. Представлява малък скален олтар, издълбан в скала.

И тук е крайната точка на маршрута. Можете да изберете няколко варианта за връщане: по същия маршрут, да излезете горе на платото по мечите стъпки, или пък да се върнете малко повече назад, като достигнете разклона на краткия маршрут и оттам по платото да достигнете изходната точка – “Мадарския конник”, през панорамните стълби над него.

Но преди това можете да се отбиете и до изоставения пионерски лагер. Всичко там е почти запазено от времето на соца и навява носталгия по миналото.

А съвсем наблизо от него има страхотно място за пикник и почивка. Дотам се стига през официалния вход на лагера малко по-надолу по асфалтирания път. Има приятно обособено място с изградени масички, а наблизо има и чешма – “Студената вода”.

Дотук може да се стигне лесно и с автомобил. Това става по разклон на пътя между кв. „Калугерица“ и “Мадарски конник”. Можете да изберете този вариант за финал, ако сте решили да изминете по-кратката екопътека.

Препоръки:  Приятен изследователски екомаршрут, наситен с доста интересни природни забележителности. Удобен за изминаване целогодишно. В средната си част не е подходящ за деца.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 5/6

Обща дължина:  около 10 км

Време за изминаване: 3:10 ч

Най-ниска точка: 264 м

Най-висока точка: 476 м

Изразходвана енергия: 780 kcal

GPS трак: изтегляне