Там, където цивилизацията свършва и пътеките изчезват. Там, където е непроходимо и други се отказват. Точно там започва истинското приключение…

Малко известните водопади са скрита рожба на планинската Медвенска река, приток на Луда Камчия, и се намират в дивата прегръдка на резерват „Орлицата“. Защитената местност обхваща голяма площ от източните части на Котленската планина, недалеч от китното селце Медвен. Наред с множеството защитените растителни и животински видове, попадащи в нея, тя приютява и още други интересни забележителности.

Големият и Малкият скок са известни и с имената Медвенски скокове, както и Злостенски  водопади, поради близостта им до едноименната местност. Те се намират в почти непристъпното сърце на красивия резерват и тяхното откриване е едно мокро, диво и неповторимо предизвикателство. Най-удобният подстъп към тях започва при село Медвен и продължава нагоре срещу течението на реката.

Началото е твърде лесно, приятно и лежерно. Маршрутът преминава по екопътеката към обаятелния водопад Сини вир и се насочва на север, следвайки реката от лявата й страна. Пътеката се разпростира по старото укрепително съоръжение, подсигуряващо каптажния водопровод към селото. В този участък трасето е сравнително лесно проследимо и живописно. На някои места пътечката е доста обрасла, а други са се превърнали в стръмен сипей.

След няколко километра нещата драстично се променят. Пътеката постепенно се изпарява в необятната Котленска гора и дългоочакваният екшън настъпва. Маршрутът продължава покрай коритото на реката, а в отделни участъци и буквално по него. Налага ми се многократно пресичане на течението по стърчащите от водата камъни и паднали вековни дървета. Има и доста места, в които се налага да прецапвам реката по каменистото й дъно.

След около 5 км се достига до малък воден кръстопът, където в неголямата река се влива друг по-малък поток. От там поемам по десния ръкав и въпреки че водният приток е значително по-малък предизвикателствата продължават на макс. На някои места изникват тесни животински пътечки, които улесняват в известна степен преодоляването на девствената природа по пътя. На други обаче, се преминава през гъсти туфи коприва и друга речна растителност.

В тази си част речната клисура става още по-непроходима. На места стените й стават отвесни и преминаването покрай тях е почти невъзможно. И така неумолимо километрите набъбват, а времето неусетно отлита. Настъпват моменти, в които се промъква леко колебание, но желанието за успех отново те кара да се мобилизираш и да продължиш напред. Защото на финала упорството и непримиримостта те възнаграждават щедро…

Малко след поредния завой на реката, след който се крие още много неизвестно, най-накрая се долавя мелодичния и дългоочакван грохот. Тътен, който звучи така приятно и те кара да се усмихнеш със задоволство. Защото поредната мисия да откриеш набелязаната цел е успешна. А тя надминава всички мои очаквания, зашеметявайки ме със своето великолепие. Пред мен се разкрива гледка, която изпълва сетивата ми с една неземна хармония.

Край мен се плъзгат плавно и спокойно кристалните води на реката, преминавайки по изваяните карстови скали, образувайки красивите Медвенски скокове. Те са няколко на брой и оформят една живописна каскада от красота, допълваща дивото обаяние на това недокоснато място. А най-отзад, в тесния скален каньон, се спотайва и последният воден пад, който се спуска буйно от цели 8 м височина, и се гмурка шумно в дълбокото синьо езеро на вечността.

3d панорамен изглед

Настъпва и моментът, в който трябва да откъсна очи от това природно съвършенство и да поема по обратния път. Път, тъй дълъг, а в същото време се изминава неусетно. Защото удовлетворението, изпълващо отвътре, просто те кара да летиш…

Препоръки: Този маршрут е идеален за хора с авантюристичен дух, за които липсата на път не е проблем, а жадувана възможност за приключение. В началната си част, маршрутът има алтернативен вариант, който преминава от дясната страна на Сини вир. Този участък е значително по-проходим, но пресича многократно речното корито. Имайте предвид също, че времето за изминаване ще варира според годишните сезони и пълноводието на реката.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 5/6

Обща дължина: 7,5 км

Време за изминаване: 3:30 ч

Най-ниска точка: 430 м

Най-висока точка: 580 м

Изразходвана енергия: 900 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока