Защитената местност Орлиците е едно диво природно бижу. В нейните зелени предели се е съхранила богата палитра от редки растителни и животински видове.

В този красив и необуздан район попадат и няколко отвесни скални формирования, които се извисяват внушително в центъра на планинския проход. Това са Малката (668 м) и Голямата (733 м) орлици, чийто скални силуети запленяват мигновено човешкото внимание. На пръв поглед изглеждат недостъпни, но всъщност изкачването им не е толкова трудно. За щастие, релефът в задната им част е полегат и лесно достъпен. А това предлага едно приятно натоварващо предизвикателство.

Изходната точка на това приключение е Крумов мост, през който главния път Шумен – Карнобат пресича местната рекичка Немой дере. Маршрутът поема по отъпкания черен път, който ви потапя в дивната планинска природа на защитената местност. След около 400 м трябва да поемете по дясното отклонение, а напред трасето криволичейки прави едно доста стръмно изкачване.

Когато се озовете в подножието на най-високия връх в района с трудно произнесимото име Къзълджиклудорусу трябва да поемете напряко през гората. Там няма оформена пътека поради това, че мястото не е популярна дестинация. През зимата, когато гората е съблякла своята зелена премяна, по-близкото скално възвишение Малката орлица се вижда ясно през дърветата. През останалите сезони е препоръчително да използвате помощта на GPS навигация за по-лесно ориентиране.

Малко преди финалните метри се преминава през гъст люляков пояс, който „огражда“ подстъпите към по-малкия връх. Ако разполагате с мачете това ще облекчи сериозно  пътя ви нагоре. Не след дълго ще се озовете в най-източната част на тесния скален хребет, който се извисява впечатляващо над Ришкия проход. Неговата повърхност е отрупана с различни по големина скални късове, което не е особена пречка да направите разходка по цялото било и да се насладите на обширната панорама.

Гледката, която се разкрива отгоре е красива и доста магнетична. А най-вдясно, съвсем наблизо, се издига и по-високото възвишение, което е нашата следваща цел. Това е Голямата орлица, чието старо име е било Картал кая (Орлова скала). Наречена е така, защото скалните формирования в района са дали дом на множество орли (Картали), както и на редките египетски лешояди.

За да изкачите по-голямото скално образувание е необходимо първо да се върнете обратно в гората, след което да поемете на североизток. Изминавайки около 400 м ще достигнете края на горския пояс, който е опасан с още повече люлякови храсти. След известно разчистване се излиза на открит каменист участък, достигащ до самия хребет на Голямата орлица. А горе ще откриете, че от нейната най-висока точка гледката е също толкова живописна.

3d панорамен изглед

А на слизане можете да се отбиете до едно страхотно място за пикник и почивка, което се намира в близост до началната точка на маршрута. За да го откриете, просто трябва да завиете вдясно, когато достигнете най-ниската точка на трасето. Заслонът се намира от другата страна на малката рекичка Немой дере, която трябва да се пресече през плитък и тесен брод (виж картата).

Препоръки: Това е един изследователски маршрут, който ще ви отведе до някои от най-интересните скални възвишения в центъра на Ришкия проход. Силно препоръчително е да използвате навигация с трака, който ще откриете тук. А, като за приятен финал на приключението можете да посетите малкия водопад Крумова вана, който се намира на няколко минути от главния път.

Степен на трудност: 4/6

Обща дължина: 6 км

Време за изминаване: 2:30 ч

Най-ниска точка: 300 м

Най-висока точка: 733 м

Изразходвана енергия: 600 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока