Тракийското светилище е едно необикновено място, запленяващо със своето изключително мистично излъчване. Неговата енергийна аура е истинско преживяване за сетивата.

Мишкова нива е една от по-малко популярните забележителности, намираща се сред дивната природа на Странджа планина. Тя е разположена в покрайнините на Малко Търново, на десетина минути път с автомобил от малкото градче. Мястото е изключително лесно достъпно, благодарение на асфалтирания път, което го прави още по-привлекателно за посещение.

Култовият комплекс представлява едно загадъчно и внушително съоръжение, излъчващо осезаемо енергийно въздействие. То е изградено в дълбока древност, около 5-3 век пр. Хр. и побира в себе си още няколко свещени обиталища, важни за древната култура на траките. Към него спадат също и голям могилен некропол, малка крепост, както и римска вила – изградена на доста по-късен етап.

Архитектурата на светилището е доста внушителна и впечатляваща за времето си. Култовото съоръжение е оформено в обширен и идеален кръг с диаметър над 20 м. В неговият център е разположена голяма куполна гробница. Според учените, изследвали Мишкова нива, тя е била изградена, за да бъде небесен дом на виден тракийски жрец.

Край куполната могила, в центъра на мистичния храм, е оформен масивен вал от огромни дялани камъни. В далечното минало те са били наредени на цели три реда и са достигали внушителната височина от 1,8 м. С течение на времето, както и човешката на намеса през вековете, в наши дни третият ред отсъства напълно, а вторият на места е полуразрушен.

3d панорамен изглед

Към култовия комплекс „Мишкова нива“ се причислява и близко отстоящата крепост в местност Градището. Зеленото възвишение се извисява съвсем близо до турската граница. На неговото почти недостъпно и гористо плато се е издигало древното укрепление, охранявало този ключов в миналото район. Този хълм всъщност е и най-високата точка на нашата част от Странджа.

Малката крепост, известна с името „Голямо Градище“, отстои на около 3 км в западна посока и до нея води добре обозначен туристически маршрут. Там се намира и друго култово място, което крие малко по-различна част от красотата на Странджа – светилището на богинята Бастет. Пътят до тях преминава през буйните гори на зелената планина и предлага идеална възможност за любителите на кратките пешеходни преходи. Благодарение на него, ще усетите още от неподозираната мистика на този неземен район на България.

Препоръки: Трасето до „Мишкова нива“ е изключително приятно. То може спокойно да се измине и с велосипед, като началната точка на това велоприключение е Малко Търново. А малко преди тракийското светилище започва и маркирания туристически маршрут до връх Голямо Градище (виж картата по-долу).

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6 (3/6 до Голямо Градище)

Обща дължина: 3 км (+3 км до Голямо Градище)

Време за изминаване: 1:00 ч (+1 ч. до Голямо Градище)

Най-ниска точка: 440 м

Най-висока точка: 460 м (+250 м до Голямо Градище)

Изразходвана енергия: 200 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока