Само на минути път от Варна има място, съществуващо в друга реалност. Място, където природата е дала изява на своето неземно въображение.

Небесните двери са изключително красив скален феномен, който е част от групата на популярната забележителност Побити камъни (Дикилиташ). Той се намира на около 2 км западно от гр. Белослав, но въпреки това прилича на място от друга планета.

До природната забележителност се достига по стар асфалтиран път, който извежда на обширна и равна поляна. В края на трасето има нещо като „обръщач“, както и приятно място за пикник. А там, в далечината, се надига впечатляващ скалист хребет, който се извисява внушително пред вас. И първото нещо, което ще успеете да възкликнете, е едно доволно „ехааа“. Защото ще усетите задоволството от това, което ви предстои…

И така, да започваме… Поемете към подножието на скалите и се наслаждавайте на тяхната изумителна красота. Преминавайки под тях ще имате възможност да дадете свобода на своето въображение. Последователно пред очите ви започват да изпъкнат най-различни причудливи форми и образувания. Вдясно, от гората стърчи огромен индиански тотем, а близо до него се е оформил малък красив замък.

Поглеждайки на юг, ще установите, че ландшафтът е още по-изумителен. На скалната сцена пред вас, ще се появят Небесните двери, както и огромните стражи, които ги охраняват. А наоколо природата е изключително дива и неповторима. Изпъстрена е с купища камъни, които допълват нейният марсиански пейзаж.

Но това пред вас е само малка част от очарованието, което ви очаква. Останалото се спотайва горе на възвишението. За да го откриете, поемете към края на поляната. Там има черен път, който ще ви изкачи върху това скално произведение на изкуството. А в далечният края на ливадата панорамната гледка е също толкова живописна.

Преди да продължите към скалния хребет обаче, погледнете на юг. Там се „извисява“ най-високата точка в този необикновен район – Канарата. Не пропускайте да я посетите. До нея се стига по тревиста пътечка, която се вие между скалите. Тя ще ви отведе до място, изпълнено с голямо харизматично въздействие…

След като се насладите на страхотната гледка трябва да поемете назад. Връщайки се при черния път, продължете по отсрещната пътечка, която ще ви разкрие още много неподозирана красота. Малко по-нагоре ще се озовете насред изобилие от интересни скални форми, наподобяващи каменна „гора“. А с малко повече фантазия, някои от тях могат да бъдат оприличени на различни предмети.

В долния край на това скалисто поле ще забележите и следващият природен шедьовър. Той прилича на малък полуостров, в чийто край се извисява морски фар. Достигането до него е много лесно, а от неговата панорамна позиция ще се насладите на поредната страхотна гледка.

3d панорамен изглед

Напред пътечката се вие по ръба на скалите и преминава над различни изваяни скулптори. Някои от техните ниши са достъпни и в тях може да се влезе сравнително лесно. А в други пък, ще припознаете красивите форми, които сте забелязали от подножието на скалистия рид.

Но, ако търсите малко по-екстремни емоции, можете да „прекрачите“ и през Небесните двери. Тяхната позиция се открива лесно – намират се точно срещу самотната топола, стърчаща долу на поляната. Достигането до тях обаче е истинско предизвикателство (спускането е много хлъзгаво и опасно!). А долу ще откриете, че структурата на образуванието представлява тесен тунел, който се е образувал от ерозията на финия кварцов пясък, намиращ се между скалите. В резултат на това, се е оформил изключително впечатляващ и мистичен феномен…

3d панорамен изглед

На финала ще се озовете до последното очарователно творение. Това е скалният замък, който се виждаше отдолу. От горе изглежда също толкова изящно. Но за съжаление, тук приключението завършва… Напред придвижването става почти невъзможно, а на места и опасно. Все пак съществува една трудно проходима пътечка, която заобикаля скалните масиви и извежда в изходната точка на маршрута.

Около Белослав е наситено с пододбни впечатляващи скални образувания. В южната част на града се намира друго причудливо хрумване на природата. То представлява неголям скален масив с необичайни форми, изпълнени с множество кухини. Намира се в дивата гориста местност Капладжа.

Препоръки: Трасето след отбивката е подходящо за лек автомобил, но буйните храсталаци на места, ще оставят своя автограф върху боята. Можете да паркирате долу при главния път и да изминете разстоянието от 2 км пеша. А самата скална забележителност по нищо не отстъпва на своя именит събрат „Побити камъни“. В някои аспекти дори, Небесните двери са по-интересни от тях.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 4.5 км

Време за изминаване: 3:00 ч

Най-ниска точка: 10 м

Най-висока точка: 135 м

Изразходвана енергия: 400 kcal

GPS трак: изтегли

* Посочените данни са за движение в едната посока