Това е едно мистично място, обгърнато от спокойствие и тишина. Място, съхранило древни обичаи и богата хилядолетна история.

Обширният могилен некропол се разпростира на един от ниските планински хълмове в Странджа планина. Потънал е във вековната гориста растителност на местност Пропада, намираща се само на около 4 км, западно от Малко Търново. До нея можете да стигнете, поемайки от малкия и кокетен център на града, от където има добре оформен маршрут, обозначен с червена маркировка. До местността съществува и стара асфалтирана отсечка, чието начало започва от главния път към Граничния пункт за Турция.

В края на въпросната отбивка има импровизиран паркинг, от който се поема пеша по тясна горска пътечка. Трасето прави плавно изкачване по стар тракийски път и ви отвежда до периферията на района, известен и със злокобното наименование „Градът на мъртвите“. Въпреки името си обаче, мястото е изключително приятно и красиво. Природата в околността постепенно е започнала да отвоюва своята дива планинска територия.

Най-голямата част от древните покои представлява т. нар. „Могилен некропол“. Той се състои от 40-50 могили с различна големина. Повечето от тях са вече изровени, някои от иманяри в миналото, а други от археолозите, извършвали проучванията си от далечната 1979 г. насам. Изследваните от тях погребални камери са датирани от V-VIII в. пр. Хр. Те са изградени от огромни и плоски каменни плочи, оформени прецизно в различни размери. Гледайки ги сега, човек изпитва огромно страхопочитание, но същевременно и възхищение, заради тяхната хилядолетна конструкция, устояла и до днес.

Една от древните гробници прави силно впечатление със своята нехарактерна за епохата си архитектура. Специфичното при нея е, че основите й са вкопани в масивната скала отдолу, похват, използван доста векове по-рано, при строежа на тракийските мегалитни съоръжения. Другото любопитно нещо при нея е, че нейната погребалната камера притежава характерния дромос – тесен входен коридор. Някога той е бил покрит с масивни триъгълни камъни, някои от които са разпилени наоколо.

3d панорамен изглед

Малко по-нагоре в некропола се намира стара Римска гробница, открояваща се с „по-съвременният“ си градеж. Стените й са изградени от дялани камъни, оформяйки квадратно помещение с приблизителни размери 3х3 м. Прави впечатление и изграденото пред него „предверие“, след което е съществувала някаква подвижна преграда. В дялания камък на прага има добре оформен жлеб, който подсказва, че между двете отделения е имало масивна врата.

На върха на хълма се намира най-впечатляващата гробница, в която вероятно е бил положен някой виден представител на древните жители. Нейната нестандартна архитектура впечатлява със своето изящество и сега. Състои се от тесен коридор, който въвежда в голяма куполна камера с диаметър от около 2 м. Тя е покрита от шест големи скални къса, издялани в трапецовидна форма. Заедно те образуват фигура с формата на пирамида. Отвътре обаче, са така прецизно издялани, че оформят един перфектен пресечен конус. А това ни доказва за пореден път, че древните траки са имали много добри математически познания.

Препоръки: Въпреки вида на нестандартната забележителност, маршрутът е лек и приятен, което го прави подходящ за кратка семейна разходка. Той може да се комбинира и с посещение на най-пълноводния водопад в района, за който ще прочетете в следната публикация – „Водопад Докузак – водният бисер на Зелена Старнджа“. А в околността на некропола е създаден и друг горски маршрут, който представя местообитанието на местните нощни обитатели – „В царството на прилепите“.

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 5 км (0,7 км от паркинга)

Време за изминаване: 3:00 ч (90 мин. от паркинга)

Най-ниска точка: 380 м

Най-висока точка: 460 м

Изразходвана енергия: 200 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока