Туристически маршрут с изследователски характер. Преминаващ през красива гора и достигащ до един див и красив плаж край Варна – Паша дере.

Изходната точка е в края на кв. Аспарухово, малко след като се подмине гробището. Първата част на този маршрут по посока на Боровец преминава през тясна пътека, която криволичи покрай дерето над кв. Аспарухово. На няколко места е доста интересно – минава се съвсем близо до пропастта. Малко преди вилната зона пътеката преминава в удобен черен път, който излиза на шосето преди отбивката за Боровец. Трасето до тук е с леко изкачване и продължава по асфалтирания път в следващите няколко километра до местност Кантара. Тук е най-високата точка на маршрута, от която започва плавно спускане до края. Преминава се край местното гробище и отново се поема по черен път покрай лозовите масиви и сред изобилие на къпинови храсталаци. Тук се открива приятна гледка към Боровец и Ракитника, а в далечината се вижда морето.

Продължава се по леко оформена и обрасла с трева пътека, която по-надолу отново излиза на черен път преди газовата станция. Човек лесно се ориентира къде се намира тя по специфичното бучене на компресорите ѝ.

След нея сме на финалната права следвайки пътя за Паша дере, който е добре отъпкан от автомобили и кемпери през летния сезон. Достига се до голяма полянка, на която през лятото е идеално място за къмпинг.

Вече стигнахме до края и сега можем да се насладим на дивата природа и магнетичната красота на залива и морето.

3d панорамен изглед

Ако обичате крайморските разходки, можете да стигнете до тук и по бреговата линия, което ще ви предостави много интересни места и морски гледки. Ето в тази публикация е описан алтернативния туристически маршрут – Волна обиколка из дивите плажове край Варна.

Препоръки: Този маршрут е с ниска степен на трудност.  Най-подходящото време за изпълнение е през сезон: пролет, есен.  Без необходимост от допълнителна екипировка.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 11 км

Време за изминаване: 2:30 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 220 м

Изразходвана енергия: 1200 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока