Този интересен маршрут е предизвикателство за любителите на дивите приключения. Тези, за които липсата на път не е проблем, а приятна възможност за екшън. Ще имате удоволствието да се насладите на девствена гора и красива речна клисура, водеща до впечатляващия Равненски водопад.

Началната точка на това предизвикателство е ЖП спирка Равна край с. Венчан, което се намира само на 42 км от Варна. Оттам се поема по стар и обрасъл асфалтиран път, който достига до началото на горския масив. Трасето продължава по тясна горска пътека, като се спуска към дерето и завива наляво. Тук започва и същинското приключение. Първите стотина метра преминават през гъста и бодлива растителност, докато се навлезе изцяло в гората. Трябва да се движите успоредно на речното корито, което в началото е пресъхнало.

Малко по-нататък се слиза в него и се продължава напред, като трасето започва леко изкачване. Нагоре започват да се появяват големи и красиви камъни, които са покрити с горски мъх. Някъде там, изпод скалите изниква и горският поток. На места се налага да се прескачат големи паднали дървета и клони. И така, движейки се по речното корито се преминава покрай едно свлачище, образувано от интересни порести скали.

Малко по-нагоре рекичката отново изчезва. Обзема те притеснение, че е пресъхнала и усилията ще са напразни. Но не след дълго, тя отново изниква изпод скалите, предлагайки една неповторима зелена феерия. А в далечината се долавя отчетливият и приятен звук на падащата отвисоко вода…

Последните 50 м отново са малко предизвикателство – преминава се през гора от паднали дървета, но очакваната приятна емоция ти помага да завършиш приключението. И пред теб се разкрива вдъхновяваща  гледка. Озоваваш се под огромен скален масив с дъговидна форма, под който има голяма кухина, а от горе се спуска грациозно Равненския водопад. Струята му пада върху красива зелена скала от 10-15 м височина, а наоколо хвърчат безброй водни пръски. А, ако искате да усетите пълната енергия на това неповторимо място, можете да се качите внимателно по мократа пръст и да преминете зад водопада.

3d панорамен изглед

А на връщане можете да се отбиете и да погледнете руините на Равненския манастир – „Света Богородица“, който е бил голям книжовен център през IX-X век. Намира се на поляната вляво, където свършва асфалтирания път и започва горската пътека.

В този район има и друга интересна забележителност, която си заслужава да посетите  –  култов комплекс „Пробитият камък“. А край Венчан се намира местност Калето, която също крие много красота.

Препоръки: Най-доброто време за това приключение е пролетта, когато е по-малко обрасло. Използвайте подходящи дрехи и GPS навигация с координатите на трасето. Имайте предвид, че на места се налага преминаване през големи речни камъни и паднали дървета.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 5/6

Обща дължина: 3 км

Време за изминаване: 1:00 ч

Най-ниска точка: 60 м

Най-висока точка: 200 м

Изразходвана енергия: 170 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока