Това е едно въздействащо място, което те зарежда с много позитивна енергия. Изпълнено с причудливи скални образувания и заобиколено от разкошна природа. А в този район, който се нарича “Дженевиз канара”, се намират и Рояшките скални манастири. Те са били обитавани още през 3 век, когато са били тракийско светилище.

Изходната точка на туристическият маршрут е с. Рояк – малко симпатично селце между гр. Провадия и гр. Дългопол и на около 45 км от гр. Варна. Началото на трасето започва в западният край на селото при недовършените стопански постройки. Продължава се по удобен черен път, който се изкачва и преминава през голям селскостопански блок. Още тук можем да се насладим на приятни емоции – в далечината гордо се извисяват източните дялове на Стара планина и най-високият връх в района Коджа Кая

Продължаваме напред по пътя и след около 2 км достигаме до разклон. На това място има подходящи полянки за паркиране, а нататък се продължава пеша по дясното разклонение. След около 20-30 м се отклоняваме вляво и по тясна пътека навлизаме в горския масив. Малко по-напред трасето се разделя на две, като едната пътечка се спуска надолу и достига до едно интересно място. Това е малко дере, в което има селска чешма – “Урсус чешма”.

Тук трасето е трудно проходимо понеже трябва да се пресече малка рекичка, но нищо не пречи да го разгледате. А другата пътека заобикаля дерето отгоре и е за предпочитане. Тя ще ни изведе в подножието на Рояшките скали до друга чешма. Напред пътечката продължава с леко изкачване и достига до скалите. Тук можете да се отбиете вдясно и да разгледате няколко скални ниши, някои от които се намират на височина около 10 м над земята.

До тях може да се стигне трудно по издълбани в скалите стъпала. За съжаление тук в една от кухините предприемчив овчар е решил да си направи малък обор.

След като разгледате интересните места в основата на скалите, следва да продължите по главната пътека, която ще ви изведе горе на Рояшкото плато. Ще се окажете на едно впечатляващо място с прекрасна панорама и много интересен ландшафт. По цялата поляна има “разпиляни” скални късове с различна форма, като на някои от тях има следи от човешка дейност – много приличат на руини от древна крепост.

А по скалния венец има причудливи скални форми и тераси. Оттук се открива страхотна панорама към долината на север и селата Комарево и Храброво.

А наоколо в скалите ще откриете множество скални килии. Има една много интересна голяма скала, която стърчи малко встрани и прилича на голям зъб. В горната ѝ част има една такава килия, която за съжаление, не е достъпна без алпийска екипировка.

Но пък в южната страна на скалното плато се намира една впечатляваща и достъпна скална обител. В нея се влиза лесно през малък и интересен отвор в “тавана” на скалната килия. Тя представлява едно голямо и просторно помещение, а на пода има издълбан церемониален олтар.

И накрая, тук горе, по Рояшкото плато, на обширната поляна, има удобни местенца за почивка и пикник след приятната разходка.

В района има още едно интересно място, което можете да посетите. Това е една друга необикновена местност – Тъпаните.

Препоръки:  Лек и кратък туристически маршрут идеален за уикенда. Подходящ за целогодишно изпълнение. Без необходимост от допълнителна екипировка.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 3,5 км (2 км с автомобил и 1,5 км пеша)

Време за изминаване: 1:10 ч

Най-ниска точка: 212 м

Най-висока точка: 276 м

Изразходвана енергия: 270 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока