Това е кратък и малко по-див маршрут, който ще ви докосне до един почти неизвестен природен феномен, намиращ се в източните дялове на Стара планина.

Малкото село Трънак се намира в Айтоския проход, недалеч от популярната забележителност Чудните скали. В неговата околност изобилства и от много други места, които крият своята неподозирана красота. Наблизо се намира и популярният туристически маршрут „Трите каи“, който предоставя едно истинско докосване до прелестите на Балкана.

Скална забележителност Сиври кая (Острата скала) отстои на около 2 км от селото. Тя е едно много интересно скално образувание, приличащо на малък пясъчен замък. Намира се дълбоко в гората и се извисява гордо над живописната околност. Маршрутът, който извежда до това причудливо природно творение, започва в северния край на селото. Той превежда през дълбок речен пролом, следвайки руслото на реката. На места чукарите са надвиснали внушително от ръба на каньона и допълват обаянието на местния ландшафт.

А как би изглеждала тази красота от птичи поглед? Отговорът на този въпрос е лесен – невероятно. За да се обедите сами в това, ще е необходимо да се качите на най-високата канара и да я видите с очите си. Това не е особено трудно предизвикателство. До горе се стига по едно отклонение, което се намира на около 1,5 км от началната точка на маршрута. По-трудната част е едва забележимата пътечка, която е доста обрасла и извежда на скалната козирка. Трябва да я търсите вдясно от пътя, на приблизително 300 м нагоре по трасето.

Пътечката продължава през гората към най-високата точка на възвишението, преминавайки по едва забележима траншея. Малко по-напред прави остър десен завой и ви извежда на обширна поляна, съвсем близо до ръба на скалите. Тук мястото притежава особено добро стратегическо разположение. То е естествено защитено от трите си страни, което е било използвано в древността за изграждането на малка крепост. Защитната ѝ стена се е издигала успоредно на плиткия ров, през който се достига до тази позиция. Сега тя е напълно разрушена с изключение на една от нейните стражеви кули.

А малко по-напред, в края на откритото пространство, ще откриете и точката, откъдето да „полетите“ във висините. Наоколо мястото е изключително диво и предлага една неповторима атмосфера. В дъното на полянката има нещо като скални „стъпала“, по които внимателно може да се стигне до ръба на скалистия венец. А там, от неговата екстремна позиция, ще се възхитите на цялата околност през погледа на волна птица…

3d панорамен изглед

Следващата интересна забележителност по маршрута е скалното образувание Сиври кая. То се намира на около 800 м североизточно, в непосредствена близост до най-високата точка на хълма. Това означава, че ви предстои още малко стръмно изкачване по черния път, от който се отклонихте по-рано. Преминавайки под далекопровода горе, и след още 200 м, трасето ще ви доближи максимално до крайната цел на това приключение. Оглеждайки вляво от пътя, ще забележите една малка канара. Там, при нея, се поема през гората и след малко лутане ще попаднете на голям скален масив с малко странни, заоблени форми.

Но това съвсем не е всичко. Истинската красота се крие малко по-нататък. Там се спотайва внушителна скална конструкция, извайвана от природата милиони години. На пръв поглед тя изглежда съвсем малка и прилича на кула от древен замък. Но качвайки се върху нея, ще установите, че всъщност „стената“ е доста по-величествена. Нейните изящни форми се издигат високо над земята, осигурявайки невероятна наслада за окото…

3d панорамен изглед

Е, това беше – кратко и ползотворно. До следващият път. Сега остава да стигнете до изходната точка на маршрута. Можете да се върнете обратно или да проучите още малко от този чаровен планински район. Продължете още малко напред по черния път, по който дойдохте, докато стигнете до един У-образен разклон. Поемете надясно и след кратко спускане ще се озовете до реката, съвсем близо до селото. Но преди да си тръгнете за вкъщи, погледнете още веднъж на юг. Как ви се струва гледката? А, дали да не продължите приключението и до изящната Орта кая?

Препоръки: Това е един кратък изследователски маршрут, който ще ви преведе през някои от малко отъпканите пътеки на Айтоския проход. Препоръчително е да използвате навигация с GPS трака, който ще откриете тук.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 5,5 км

Време за изминаване: 3:00 ч

Най-ниска точка: 100 м

Най-висока точка: 300 м

Изразходвана енергия: 250 kcal

GPS трак: изтегли

* Маршрутът е кръгов, а движението е в посока на часовниковата стрелка