Това е много интересна и пълноценна разходка, подходяща за интензивен релакс с цялото семейство. Перфектно място за вкусен пикник или малко спорт сред природата.

Маршрутът започва от бензиностанцията в края на паркинга пред болница “Света Марина”. Първите два километра са най-натоварващите понеже се прави кратко изкачване.  В началото си трасето криволичи между вилните парцели докато стигне до началото на гората.  По пътя има положена маркировка в червено/бяло по стълбове и огради, и е лесно човек да се ориентира. След като се направи изкачването, маршрутът продължава по платото и става много приятен. Минава се по удобен черен път, който на финала ще ви изведе до ТВ кулата. А из красивата гора ще откриете и добри местенца за пикник и почивка.

Не след дълго ще се озовете до телевизионния предавател, където се намира най-високата точка на платото. От нея при ясно време се открива страхотна гледка към морето и цяла Варна. А за любителите на нестандартните забележителности, в околността има и един стар военен бункер, който се намира малко под приятното място за почивка, изградено в близост до кулата.

3d панорамен изглед

След това се продължава на север по асфалтирания път покрай вилната зона, достигайки до главния път кв. Виница – с. Кичево. Прави се пресичане, като малко вляво се продължава по улицата, която напред преминава покрай въжен парк “Вълшебната гора”. Малко след него се отбиваме вдясно по живописна пътечка, пресичаща красива борова гора и достигаме до едно страхотно местенце. То е много удобно за пикник, достъпно е и с автомобил, и освен това предоставя невероятна панорамна гледка към к.к. “Свети Константин и Елена”.

Напред трасето преминава през малко и красиво деренце, в което ще откриете интересна чешмичка. След като се излезе от него, отново се достига до красиво открито място, в чийто подножие се вижда голямата и хубава поляна, през която продължава маршрута напред. Но преди да стигнете до нея, трябва да внимавате да не пропуснете “отбивката”. Тя се намира вдясно, непосредствено след боровата гора, като се спуска стръмно надолу и ви извежда до чешма “Царската вода”. Тук при нея има маса с пейка подходяща за почивка и хапване.

А непосредствено до старата чешма се намира един стар акведукт. Той е бил построен в далечното минало от княз Батенберг с цел да осигурява питейна вода за неговата лятна резиденция – дворецът „Евксиноград“. Съоръжението все още е добре запазено, но е трудно забележимо сред буйната растителност през топлите месеци. Най-интересната част от него е красивия каменен мост, който е единственият подобен, останал в района на Варна.

Важно е да се отбележи, че напред по трасето няма никаква маркировка, но не е и необходимо. Защото се следва удобен черен път, който преминава през обширната и красива поляна, която видяхме преди малко отгоре. Следва продължение по асфалтиран път, който прави голям завой и преминава покрай крайните къщи на кв. Виница. Минава се вдясно от голяма трансформаторна станция и по черен път, през малка борова горичка, се достига до цивилизацията. През още две, три улички надолу ще стигнете до края на маршрута – входната точка на квартал Виница.

Препоръки:  Много хубав и лесен маршрут в покрайнините на града. Удобен е и за изминаване с велосипед. Подходящо време за изпълнение е през всички сезони. Без необходимост от допълнителна екипировка.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 8,5 км

Време за изминаване: 2:40 ч

Най-ниска точка: 102 м

Най-висока точка: 307 м

Изразходвана енергия: 750 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока

seaboy

1 Коментар

Виден Велев

След два неуспешни опита успях да открия този маршрут и да премина част от него зедно с дъщеря ми. Лесно открихме началото на маршрута след като прекосихме на паркинга на болница “Света Марина“. Започнахме да следваме маркировката, но стигнахме до частен имот със строеж малко преди чешмата в местност “Сотира“ и не можахме да продължим. На следващия ден поехме по обходен маршрут, за да се включим в ул. “Иван Иванов“ откъм главния път за кв. Виница. Само че малко се заблудих от допълнителна маркировка, която води към чешмата и вместо да продължа по ул. “Иван Иванов“, завих по ул. “Георги Китов“ и поех по грешен маршрут, който ме отведе до продължението на ул. “Мир“. При третия опит поехме в правилната посока и, следвайки маркировката, стигнахме до Телевизионната кула. Изкачването с велосипед с детско столче беше доста трудно, но маршрутът през гората след това се оказа в действителност много приятен. Черният път през платото има някои разклонения, но маркировката ни улесни. Благодарности за автора на тази статия и за хората, поставили маркировката.

Отговори

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *