GPS файлове на туристическите маршрути и екопътеки

В тази секция ще намерите всички навигационни файлове (тракове) на маршрутите. В тях се намират GPS данни за самите трасета, както и всички интересни места, като крепости, скални манастири, пещери, чешми, водопади, скални образувания, места за пикник, заслони и др. Можете да изтеглите файлът за екопътеката, която смятате да посетите на телефона си. След това е необходимо да го заредите в някакъв софтуер за навигация (примерно Google Earth или Google Maps). Ако нямате инсталиран такъв, можете да си изтеглите някой от тези: GPX Viewer, OsmAnd, OruxMaps. Така ще улесните своето приключение и няма да пропуснете нищо интересно по маршрута.

* Някои от разпространените GPS устройства за навигация не поддържат формата KMZ, в който са качени траковете на туристическите маршрути.

Такива са устройствата на Garmin, както и някои Андроид приложения. В такъв случай се налага малка процедура по конвертиране на файла, която ще ви помогне да получите най-съвместимия формат GPX. Ето и стъпките за да направите това:

  1. Отворете изтегления от сайта KMZ файл с някакъв архиватор – ZIP, RAR или 7-Zip, инсталиран на вашия компютър.
  2. Извлечете файлчето doc.kml
  3. Отворете в браузъра си сайта – https://anyconv.com/kmz-to-gpx-converter/
  4. Там задайте изтегления от https://varnamaps.eu/ файл и го конвертирайте в GPX
  5. Ако разполагате с устройство на Garmin, остава ви само да го импортирате в Garmin Connect

* Ако имате проблем със свалянето на файловете от сайта, вероятно се опитвате да го правите директно от приложението на Фейсбук. Причината е, че те блокират тегленето на файлове от интернет от съображение за сигурност. Просто копирайте линка „varnamaps.eu/gps-tracks“ в нов прозорец на някой от вашите инсталирани браузъри и нещата ще се получат.


GPS тракове на маршрутите: