Интересна и полезна информация


Препоръчителен набор от оборудване при излет – доказано от практиката

 1. Достатъчно питейна вода – освен за утоляване на жаждата, може да се ползва и при нужда за промиване на рани
 2. Превързочни материали – бинт, марли, прахче за рани и лейкопласт
 3. Мобилен телефон с добре заредена батерия – освен за спешно обаждане, може да се наложи да го ползвате за осветление
 4. Средство за осветление (фенер, челник) – ако нещо се обърка и замръкнете в дивата пустош
 5. Магнезиева или обикновена запалка – при непредвидени обстоятелства и нужда от огън
 6. Приложение за навигация в телефона с gps данните на маршрута – изключително полезно при немаркирани маршрути (не е лошо да имате и screenshot на участъка от картата, в който ще ходите)
 7. Лютив спрей – за защита от кучета или други агресивни животни
 8. Свирка – за сигнализация при спешна нужда от помощ, както и за прогонване на диви животни
 9. Джобно ножче – универсален помощник при всякакви нужди и обстоятелства
 10. Дъждобран – лятото може да бъдете изненадани неприятно от локална буря в района
 11. Противоалергичен препарат – винаги съществува опасност от ужилване на насекоми сред природата
 12. Репелент – често във влажните места е пълно с комари и кърлежи
 13. Преносима батерия (powerbank) – може да ви се наложи спешно зареждане на телефон, смарт часовник, фенерче и т.н.
 14. Енергийно блокче или шоколад – особено необходими при дълги преходи

Видове туристическа маркировка, която ще срещнете по маршрутите

Това е маркировката, която най-често ще забележите по пешеходните маршрути и екопътеки около Варна.

 • Лентова маркировка – представлява три цветни линии, като средната е водеща, а страничните са бели за по-добро открояване и привличане на вниманието. Положена е най-често върху дървета, а понякога и на стълбове, камъни и скални масиви. Нанася се по цялата дължина на трасето на места, при които е добре видима и в двете посоки на движение. Обикновено свързва населени места с различни туристически обекти, като местности, пещери, скални манастири, крепости, скални образувания и др. На първите четири картинки виждате основните цветови схеми на маркировките. Петата картинка изобразява знак, че трасето прави десен завой, а последната указва, че два маршрута, които се движат заедно, поемат в различни посоки.
 • Образна маркировка – тя е съвкупност от различни условни знаци, като указателни табели, надписи, стрелки и др. Те са поставени на точно определени места и осигуряват полезна информация, като посоката на маршрута, обектите по него, разстоянието до тях, отклоненията по трасето и др. Ето най-разпространените туристически табели:

Първите три указателни табели са тип „стрелка“. Освен, че показват посоката към целта, на някои от тях има изобразен и цвета на маркировката по трасето, както и разстоянието до обекта. Следващата указателна стрелка дава по-подробна информация – освен посоката и цвета на маркировката, показва всички забележителности по маршрута и времетраенето на прехода до тях. Последните две големи табели се наричат указателни табла. Те дават най-пълната информация за туристическите маршрути и обекти в района, както и карта на трасетата в цвета на тяхната маркировка. На някои табла е изобразена и позицията, на която се намирате в момента.

* Лентовата маркировка на територията на страната е положена от ТД „Родни балкани“. Адмирации за членовете на дружеството и на доброволците, които полагат необходимия труд по изграждането и поддръжката на туристическите маршрути!


Получавайте най-новото от Varnamaps.eu

Имате възможност да се абонирате, за да получавате новини за новите публикации на сайта. Благодарение на излъчваната RSS емисия, автоматично ще научавате за последните публикувани туристически маршрути и екопътеки. Адресът на излъчваната новинарска емисия е: https://varnamaps.eu/feed/.

Повечето съвременни браузъри имат вграден RSS четец. Необходимо е да копирате по-горния линк и да го вмъкнете в него. Ако не разполагате с такъв, можете да изтеглите един от най-разпространените RSS четци от Google – RSS Feed Reader.


Kонтакт с Varnamaps.eu

Обложка на Фейсбук групата на Varnamaps

Присъединете се към нашата Фейсбук група, където имате възможност да споделяте вашите интересни приключения сред природата – Туристически маршрути и екопътеки край Варна.

За всякакви предложения, коментари и забележки, можете да се свържете с нас чрез следните връзки:

Messenger, Facebook, Twitter, Varnamaps[@]gmail.com