Красивата гористата местност предлага много уют и пространство, осигуряващи незабравими емоции за малките и вкусна почивка за големите.

Местност Станата се намира съвсем близо до гр. Нови Пазар. Достъпът до нея е изключително лесен – това става по обновен асфалтиран път от града. Той ще ви изведе до обширна и равна поляна, на която са създадени всички условия за един приятен семеен пикник. В околността са изградени множество удобни дървени навеси, оборудвани с огнища за вкусна скара. А за най-малките са осигурени интересни и разнообразни катерушки.

В центърът на тази природна идилия е разположен и изящния параклис „Св. Пророк Илия”. Той се намира в малък спретнат двор, в който можете да си отдъхнете под дебелата сянка на дърветата и да се насладите на завладяващата тишина.

В околността има и няколко изоставени хижи и почивни станции, изградени още по времето на социализма. За съжаление те са потънали в забвение и разруха. Достъпът до тях е лесен и предлага интересни емоции за любителите на такъв тип „забележителности“.

Околността на местност Станата е гориста, което предлага и добри условия за туризъм. Ако си падате по пешеходните преходи, то тогава можете да поемете от новопазарското село Стан и да си направите една приятна разходка сред природата. Изходната точка за това се намира в северните покрайнини на населеното място. Там се поема по сравнително добър черен път, който води към близките възвишения.

Непосредствено в подножието на платото ще достигнете до удобен ловджийски заслон, където е изградена и интересна селска чешма. От там нагоре трасето става доста стръмно и след няколко остри завоя ще ви изкачи до най-високата точка на хълма.

А най-горе, само на около 600 м източно от маршрута, се намира едно специфично място – Калето. То е с добре оформена овална форма, обградено със стръмни и почти непристъпни склонове. Единственият достъп до него е от северната му страна. Някога тук е имало древна крепост, от която са останали само руини. Интересното тук е, че това отбранително съоръжение не е проучвано от археолозите. Почти липсват и традиционните иманярски изкопи, характерни за такива места.

Напред трасето извежда на обширно земеделско поле, обградено с тесен горист пояс. Маршрутът продължава на изток по него, преминавайки в широк и добър черен път. След малко повече от километър ще навлезете в гората и съвсем неусетно ще излезете на уютната поляна в местност Станата, където приключенията продължават…

Препоръки: Достъпът до едноименната местност е подходящ както за „градски“, така и за по-напреднали туристи. За пешеходния маршрут, който започва от с. Стан, е желателно да изпозлзвате GPS трака от раздел GPS файлове.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 7,5 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 60 м

Най-висока точка: 200 м

Изразходвана енергия: 500 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока