Чудесна екопътека в природен парк „Златни пясъци“. Красива гора, множество места за пикник и почивка – идеално място за семейна разходка и спорт.

Началото на маршрута се намира при чешмата до Аладжа манастир. Екопътеката преминава през природен парк “Златни пясъци”, по добре поддържани горски пътеки с множество изградени пейки и заслони. Има ясна и добре поставена маркировка, както и табели за ориентация. Ние ще следваме зелената маркировка в първата част на маршрута, а по-късно ще преминем на червената.

В началото трасето преминава през кратък участък с положени плочки, навлизайки дълбоко в гората. Тук се поема наляво, след което следва леко спускане по приятна и широка пътека. По-нататък тя продължава в едно живописно дере, където на места има интересни скалисти образувания. Навсякъде е много чисто и приятно, перфектно място за разходка и спорт. В този участък има поставени и няколко дървени пейки за почивка.

Маршрутът преминава в подножието на местност “Перчемлията” и постепенно ви потапя в красивата атмосфера на парка. По-нататък има разклон, при който продължаваме направо по червената маркировка, която ще следваме занапред. След няколко километра из гората се излиза на асфалтиран път, по който поемаме надясно. Не след дълго се отклоняваме вляво и се озоваваме на страхотна малка полянка, на която има изграден хубав заслон – идеално място за почивка и пикник.

Нататък трасето продължава по широка и добре оформена пътека. След около километър се стига до още една удобна пейка. Тук, на около 30-40 м след нея, от лявата й страна започва тясна стръмна пътечка, която ни отвежда до интересна горска чешма. А малко над нея ще откриете един страхотен масивен заслон – “Бежаната”. Той е оборудван с масивно барбекю, което му придава много уютна обстановка и го прави подходящ за използване и при по-студено време.

След като се върнем обратно на екопътеката в близост до пейката, продължаваме напред. След около 2 км маршрута преминава по ръба на платото, непосредствено над местност “Старите лозя”. Тук се открива невероятна гледка към морето и буните по брега. А наблизо има поредната удобна пейка за почивка. Продължаваме още напред и след още километър стигаме до друга пейка, която е разположена на специално и стратегическо място. От тук можем да се насладим на страхотната панорама, която се открива пред нас – в подножието се разпростира китното с. Кранево, а в далечината – цялата плажна ивица чак до к.к. Албена.

Нататък, трасето продължава надолу по маркирания и широк черен път, но преди това можете да посетите още едно приятно място. Тук при пейката има отклонение, по което лесно се достига до една полянка наблизо. Тя е много добре устроена за пикник и почивка. На нея има изграден заслон, както и външно масивно барбекю. А в източния край на гората се намират няколко пейки, разположени на малка панорамна тераса, откъдето отново ще се насладите на страхотния изглед към морето.

После се връщаме обратно до разклона и продължаваме надолу, достигайки до входа на с. Кранево, непосредствено до гостилница “Горски кът”. Ако имате още сили и желание за разходка, можете да продължите вляво и нагоре по тесен асфалтиран път, който след около 1,5 км ще ви отведе горе на платото. Там, навремето е съществувала средновековна крепост с име “Кранея”. Тя е била построена и използвана по ранновизантийско време. За съжаление крепостните стени са напълно разрушени и трудно откриваеми. Намират се по ръба на платото и са доста обрасли. А по-късно, по времето на социализма, тук е било изградено военно поделение, което сега е изоставено и почти разрушено. Природата наоколо постепенно се е възстановила и отново е станала много дива и красива.

В района на Аладжа манастир има още няколко туристически маршрута, подходящи за разходка с цялото семейство. Това са: Аладжа манастир до к. к. „Златни пясъци“ (започващ от кв. „Виница“) – синя маркировка, и един кратък интересен маршрут, започващ от територията на скалната обител.

Препоръки:  Страхотен и лесен маршрут с добра маркировка. Удобен за изминаване пеша или с велосипед. Подходящ е и за по-малки деца. Може да се използва през всички сезони. Без необходимост от допълнителна екипировка.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 12 км

Време за изминаване: 3:20 ч

Най-ниска точка: 105 м

Най-висока точка: 255 м

Изразходвана енергия: 950 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока