Привличащ със своята изключителна архитектура, разположен в сърцето на природния парк, той е притегателно място за семейна разходка сред неповторима горска атмосфера.

Изходната точка за този екомаршрут е паркинга, преди чешмата край манастира. По асфалтирания път ще достигнете до входа на скалната обител. Влизайки в комплекса, ще имате възможност да посетите няколко интересни места. Първото, което се намира вляво, е исторически музей, в който са изложени откритите при разкопки реликви, икони, както и малък макет на манастира.

А в двора, насред красивата зелена градина, има изградено приятно място за отдих. Непосредствено зад него се намира голяма сцена, предназначена за изпълнение на спектакли на открито. От нейната позиция се разкрива впечатляваща гледка, даваща ни представа за мащабите на скалния комплекс.

Предполага се, че той е изграден още през XIII-XIV век от монаси отшелници, привлечени от неповторимите дадености на тази местност. Състои се от две нива, до които се е достигало по дървени стъпала. А сега, това става по удобни метални стълби, достигащи до най-горната скална ниша, където е разположен манастирския параклис. Единствено в него все още са запазени оригиналните стенописи, украсяващи тавана и стените му.

3d панорамен изглед

За разлика от горното, долното ниво е много по-богато уредено. Последователно могат да бъдат разграничени няколко обособени части, според тяхното предназначение. В най-западния край се намира манастирския храм. Той представлява овална ниша, из която ясно се забелязват издълбаните в стените олтари и скамейки. Тук са се извършвали основните литургии и църковни богослужения.

3d панорамен изглед

В пода на помещението е изсечен широк скален тунел, по който се достига до монасешките килии. Те са няколко на брой, като първата е най-обширна. По стените ѝ личат множество отвори, служили за поставяне на икони. А до тавана има издълбани канали, предназначени за закрепване на преградите, разделяли отделните ниши.

В края на продълговатия коридор, през тесен отвор се достига до следващите помещения на манастира. Това са: кухня с трапезария, гробница, и крипта. Всяко е старателно оформено според функциите си. Две от тях са свързани с издълбана вътрешна стълба.

А най-източната част на комплекса представлява входна площадка, през която се е влизало в някогашната скална обител. Вероятно това е ставало по дървени стълби, завършващи с импровизирана преградна врата. Най-интересният детайл в тази част е на пода. Там могат да бъдат забелязани три гроба, датирани от късното средновековие.

Другата част от манастирския комплекс са т. нар. „Катакомби“. Това е група от пещери, ръчно оформени като помещения. Те са разположени на три нива, намиращи се в основата на висок скален масив. Тяхното предназначение според изследователите е сходно с тези в основната църковна обител. За съжаление, сега са заплашени от срутване, поради което повечето са затворени за посетители.

До тях се стига лесно по приятна горска пътека, започваща край музея, наречена Дендрологичен маршрут. По него можете да се запознаете с характерните представители на местната флора, вирееща в природен парк „Златни пясъци“. Те са обозначени с образователни информационни табели.

След разглеждането на „Катакомбите“, туристическият маршрут продължава на юг по леко обрасла пътечка. Не след дълго ще излезете на отъпкан горски път, който ще ви изведе горе на платото. Трасето продължава надясно, но преди това можете да направите малко отклонение. На около 260 м южно, ще откриете едно импровизирано място за почивка. А панорама, която предоставя то, е възхитителна.

След това е необходимо да се върнете обратно, като продължите по пътеката следваща извивките на релефа. Ще преминете над Аладжа манастир, като по пътя ще откриете още едно приятно място за пикник. Неусетно трасето ще ви отведе до асфалтиран път, където трябва да поемете надясно.

Малко по-надолу ще откриете страхотна, обширна поляна. Тя е идеално място за организиран пикник и игри сред природата. Тук има много пространство и зеленина. А в източната ѝ част се намира стара военна кула. С нейната височина от около 25 м, тя е идеално място за любителите на екстремните преживявания. На поляната има също и невероятна панорамна тераса. Изградена е по случай честването на „1300 години България“, и ще ви даде възможност да се насладите на страхотна гледка към курортния комплекс „Златни пясъци“ и открояващият се силует на нос Калиакра.

А покрай терасата ще откриете тясна пътечка, която се спуска надолу. Преминавайки през гората и завивайки вдясно, ще излезете на паркинга с чешмата пред манастира. Тук започват и още няколко страхотни маршрута из територията на природния парк. Най-популярните от тях са: Аладжа манастир до к. к. „Златни пясъци“ (започващ от кв. „Виница“) – синя маркировка, и Аладжа манастир до с. Кранево – зелена маркировка.

Препоръки: Много добър маршрут за пълноценна семейна разходка. А, ако вече сте разглеждали „Аладжа манастир“, можете да пропуснете тази част. Имате възможност да поемете по горската алея, започваща в южния край на паркинга и по този начин да заобиколите скалния комплекс.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 4 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 226 м

Най-висока точка: 295 м

Изразходвана енергия: 300 kcal

GPS трак: изтегляне