Преоткрийте един от най-красивите райони на Северното Черноморие – природен и археологически резерват “Калиакра”. В него се намират някои от най-живописните кътчета на родното крайбрежие.

Нос Калиакра е едно популярно и невероятно красиво, скално творение. Неговите природни дадености са били оценени още през ранните векове. Това е допринесло за неговата богата история, изпъстрена с много архитектурни останки, както и с безсмъртни предания и легенди. Най-известната от тях, е свързана с красивата мома Калиакра. Тя, заедно с още четиридесет девойки, вплели косите си и скочили от скалите, за да спасят честта си от чуждите грабители. В тяхна чест е издигната каменна статуя, която се намира малко преди паркинга на археологическия комплекс.

От паркинга се поема напред по приятна циментова алея. Тя преминава през Втория отбранителен вал, зад който се намират останки от жилищни сгради, средновековна българска църква, както и стара Римска баня.

Малко по-напред се прекосява и Третата укрепителна линия, защитавала античното укрепление, която е частично възстановена. Тук, е и най-тясната част на полуострова, а от скалистите му склонове се откриват впечатляващи морски гледки.

След това, се достига до две интересни, малки пещери, вляво от пешеходната пътека. В по-голямата от тях е изграден историческия музей “Калиакра”. В него можете да разгледате много предмети и артефакти, открити на нос Калиакра, използвани през различни епохи. Ще останете впечатлени и от красивия макет на скалната забележителност, която се намира там.

След музея, алеята достига до края на нос Калиакра. Тук има панорамна площадка, от която се отриват невероятни, панорамни гледки към морската шир. Много често тук, могат да бъдат забелязани делфини. А малко по-надолу, по каменни стълби се достига до параклис “Св. Николай” и още една необикновена забележителност – “Арката на 40-те девойки”. Това е едно невероятно и романтично място, в което умело се преплитат митология и много красота.

3d панорамен изглед

Нататък, нашият маршрут продължава към друго уникално кътче на Северното Черноморие – залив Болата. Пътечката, която ще ни отведе до него, започва от североизточната страна на Втория укрепителен вал. Тя ни извежда близо до ръба на скалите и продължава на север, следвайки неговия релеф. Терена е равен и невероятно живописен. Малко преди да достигнете до Първия укрепителен вал, ще се натъкнете на няколко интересни, кръгли отвори в земята. Това са “отдушниците” на малка пещера под нивото на скалите. До нея се стига много лесно, спускайки се по тясна и камениста пътечка.

По-нататък се преминава покрай най-външната отбранителна стена и следвайки извивките на скалистия бряг, ще достигнете до друго красиво място. То е нещо подобно на мъничък нос, който е страхотно място за снимки. Тук, отново можете да се полюбувате на интересните червеникави скали, както и на запленяващия морски пейзаж.

Скоро след това, ще достигнете до една обширна, заградена зона. Пътечката продължава покрай оградата и ръба на скалите, като достига най-северния край – наблюдателната кула. И точно тук, пред вас ще се разкрие цялото, неподправено обаяние, на един от най-красивите заливи по нашето Черноморие – Болата.

3d панорамен изглед

Като се насладите на страхотната гледка, можете да продължите напред. Ще откриете удобни циментови стълби, по които лесно се слиза до плажа. А долу, ландшафтът е също толкова красив. Ще стъпите на един малък и уединен плаж, заобиколен от високи и непристъпни скали, които имат специфичен червеникав цвят.

Препоръки: За тази приятна разходка, изберете тихо и спокойно време. Бъдете внимателни по скалните пътеки и местата за снимки. А, ако искате да се насладите на още морска красота в близост, то задължително посетете Тюленово и Камен бряг.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 3,5 км

Време за изминаване: 2:20 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 65 м

Изразходвана енергия: 250 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока