Открийте един безценен бисер на Северното Черноморие. Той ще ви очарова със своите природни дадености, подплатени с богато историческо наследство.

За да достигнете началната точка на маршрута, поемете по уличката вдясно, от “центъра” на Камен бряг. След това, завийте вляво по втората възможна пресечка. Тя ще ви изведе в покрайнините на селото, до една сравнително нова сграда с масивна ограда. Тук, пред вас ще се открие внушителна гледка. Обширно и равно пространство, докъдето погледа ви стига, а на хоризонта – небето, плавно се слива с морето.

Поемате към края на скалите, където ще забележите голяма скална купчина. Тя огражда една култова забележителност – “Огънчето”. То гори “вечно”, защото се захранва от подземна тръба с природен газ. А, това е мястото, на което много хора посрещат първите лъчи на изгряващото слънце в Джулай морнинг.

Малко по-напред има една пътека, която слиза надолу по скалите. Тя минава покрай една малка пещера и продължава към морето. Слизайки по нея, пред вас се разкриват част от прелестите на това необикновено място – неповторимият Камен бряг.

3d панорамен изглед

След като разгледате причудливия каменист пейзаж, трябва да се върнете обратно горе и да продължите на юг, следвайки извивките на скалния релеф. Въпреки, че маршрута се разгръща по необятната скална плоча, пътеката е лесно забележима. Тя се движи близо до ръба и ви предоставя неописуемо усещане за свобода.

Не след дълго, неусетно ще достигнете до една редица от интересни каменни пирамиди. Те са стотици на брой и очертават границите на археологическия резерват “Яйлата”. А гледките наоколо, са повече от впечатляващи.

Продължавайки напред, скоро пред вас в далечината, ще изникнат указателните табели при входа на резервата. Малко преди тях ще се натъкнете на множество дупки в “земята”. Те представляват комплекс от антични скални жилища. В някои от тях, ясно си личат следите от човешка дейност. Те имат нестандартна трапецовидна форма и овални входове.

И така, достигнахме до началото на същинската част на резерват “Яйлата”. Пред вас се открива една огромна и зелена “тераса”, която се разполага в подножието на скалите. Освен с природна красота, тя очарова и с много история. А достигането до нея, става по полегата и красива, червена пътека.

Малко по-надолу по склона, ще откриете малка пещера. Тя, е още едно от стоте, открити скални жилища в района, използвани през ранните векове. Повечето са единични ниши, с ръчно изравнени стени и тавани, а в някои от тях са изградени овални отдушници за естествена вентилация.

Следва преминаване през тесен горист пояс, в края на който ще стигнете до останките на една средновековна крепост. Тя е построена по времето на император Анастасий, и е функционирала до VI в, когато е била напълно разрушена. Сега, крепостната стена е частично възстановена. Лесно можете да се качите на нея, по удобни стълби и да се насладите на впечатляващата морска панорама.

Нататък, маршрута следва извивките на скалния релеф, а очарованието на това уникално място, ще остави много положителни емоции у вас. Следващият интересен обект, който ще откриете в резерват “Яйлата” е една антична винарна. Тя е изградена върху голяма скала, в която е издялано корито, чиито дъно е било покрито с розов хоросан.

В близост се намира и още едно пещерно жилище. То е значително по-голямо от посетените досега, състои се от две помещения и дълбока, вътрешна ниша. До него се достига по широка и стръмна пътечка по скалната тераса. А от площадката пред входа, гледката е впечатляваща – морето изпълва хоризонта, а вълните се разбиват безгрижно в подводните скали.

А горе по маршрута, гледките се редуват една след друга. Красотата е поразителна, и е буквално на всяка крачка. Наоколо, изобилства и от разнообразна животинска популация.

След като се насладите на неповторимите скални форми и морски гледки, за малко ще се отдалечим от брега. Продължаваме напред по маршрута и следвайки табелите, поемаме към друго красиво място в резервата – скалната църква “Св. Св. Константин и Елена”. Следвайки черния път, поемаме на юг и завиваме надясно. Навлизаме в гората и по приятен, стръмен терен, достигаме до една тясна пътечка вдясно. Тя ни отвежда до уникалната скална обител. Църквата се състои от три големи килии, а на тавана има изграден отдушник. По стените ѝ са издълбани многобройни кръстове и прабългарски символи.

3d панорамен изглед

След като разгледаме църквата, отново се връщаме обратно до скалистото крайбрежие. При излизането от гората, можем да поемем по пътя надясно. След около 500 м той ще ни отведе на красивия бряг на археологическия резерват. Тук ще открием страхотен,  каменист и зелен морски пейзаж. А, ако се загледаме в далечината, ще забележим величествения, скален силует на нос Калиакра.

Ако предвидите повече време за разходка, можете да се насладите на още един страхотен маршрут наблизо – екопътека „Тюленово“.

Препоръки: Изберете тихо и сухо време, за да се насладите максимално на това природно и историческо богатство. Бъдете много внимателни по скалите на Камен бряг. Избягвайте рискови места за селфита.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 4 км

Време за изминаване: 2:50 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 46 м

Изразходвана енергия: 320 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока