Тази част от родния бряг е успяла да съхрани своето изключително диво и живописно обаяние. Тя ще ви предложи незабравими мигове на свобода и уединение.

Кокетното морско градче Ахтопол краси нашия най-южен бряг. То е сгушено сред живописния релеф на древна вулканична творба и е белязано с богата и превратна история. Неговото дълго битие започва в много далечни времена, още в древната новокаменна епоха. На по-късен етап, някъде около 430 г. пр.н.е. от дивните природни дадености са се възползвали гръцки колонисти, основавайки  едно малко черноморско селище. През следващите векове неговата съдба се е люшкала из дебрите на миналото, попадайки последователно под византийско, османско и българско владичество.

Най-значимото събитие в съвременната история на Ахтопол се случва през 1918 г. Тогава малкото проспериращо градче е почти изцяло унищожено от огромен пожар. Вследствие на това изниква една изцяло нова градска инфраструктура, притежаваща много по-красив и съвременен облик. През годините той постепенно се развива и разцъфва, превръщайки Ахтопол в едно модерно курортно селище, което привлича туристи от цялата страна.

Красотата на Черноморското градче се разпростира далеч извън неговите предели. За това допринася живописния крайбрежен релеф, който предлага впечатляващи панорамни гледки, украсени от романтичния шепот на морския прибой. А на юг от Ахтопол, брегът притежава една неповторима магнетична обаятелност, която се разстила чак до дивото устие на река Велека.

Маршрутът в тази южна посока, поема от рибарския пристан и се разстила по крайбрежната скална тераса. Той преминава по отъпкана пътечка, която е маркирана и много лесно проследима. Тя следва извивките на морския бряг и разкрива неговата малко популярна и дивна красота. Едно от най-причудливите места по трасето е интересно скално образувание, наречено Просечената скала. Както се подразбира от името му, това е голям скален масив, през който природата е оформила тесен и дълбок процеп. Неговите изключително правилни форми обаче, създават впечатлението, че не е възникнал по естествен път.

Друго очарователно място, разположено по крайбрежния маршрут, е един малък скален нос, наречен Ахтото. Неговите извити форми са вдадени в морската шир и безспирно получават милувки от вълните. Напред, този вечен прибой е създал и други интересни творби, които придават специфичния и неустоим чар на Ахтополския бряг. Въпреки че не липсват и следи от човешка дейност, той е запазил своята първична красота.

Едно от най-приказните места е финалната точка на маршрута. Той почти докосва Синеморец, достигайки живописното устие на Велека. Точно там нейните буйни води попадат в обятията на морето и създават един неповторим шедьовър. Те пътуват от далечните си извори в Турция и преминават през наситено зелените дебри на Странджа планина. Към тях се прибавят и кристално чистите води, бликащи от нашите пълноводни реки, една от които е Младежка. И всичкото това водно богатство намира своя дом в необятната морска шир…

3d панорамен изглед

Препоръки: Маршрутът е приятно тонизиращ и представя малко познатата дива красота на родното Черноморие, разпростираща се недалеч от Ахтопол. А на юг, след Синеморец, природната фантазия е още по-богата и живописна. Там, тя е създала няколко от най-екзотичните плажове по нашата уникална плажна ивица.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 5 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 40 м

Изразходвана енергия: 300 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение пеша и в едната посока