Екзотичните морски бисери са дълбоко сгушени между вулканичните скали на Южното Черноморие и обрисуват магнетичния облик на красивият ни морски бряг.

Характерният чар на тази част от нашата морска ивица се дължи на разнообразната и причудлива фантазия на природата. Нейната мощна и необуздана сила, бликаща някога от недрата на Земята, е създала едни невероятно красиви и живописни творби. Към тази първична и древна картина по един чудесен начин се е вплело и богатото въображение на морето. В резултат на тази прегръдка са възникнали множество причудливи скални форми и малки уединени плажове.

Две от тези диви и почти недокоснати от урбанизацията места се крият южно от Синеморец. Обградени са от гъстите и буйни гори на източните склонове на Странджа планина и са достъпни основно пеша. Съществуват и няколко черни пътища, които ги свързват с цивилизацията, но тяхното състояние не е подходящо за изминаване с лек автомобил.

Едно от тези кътчета е екзотичния плаж „Липите“. Към него има добре оформен пешеходен маршрут, който започва от Бутамята – градския плаж на Синеморец. Пътечката започва при малкия лиман, който се е образувал в най-южната част на пясъчното крайбрежие. Тя преминава понякога буквално през водата и продължава, изкачвайки се до най-високата точка на скалите. А горе, трасето поема по зеления скален бряг, който плавно започва да разкрива своята необятна морска хармония…

В дъното на тази неземна „сцена“, съвсем ярко започва да се откроява една магнетично привличаща плажна ивица. Нейната почти недокосната красота бързо и непринудено запленява сетивата. Тя е обградена с гъсти и дивни гори, изпълнена с фин жълтеникав пясък и галена нежно от южния бриз на морето… Цялата тази природна идилия носи непретенциозното име плаж „Липите“.

3d панорамен изглед

След плаж „Липите“, скалистия бряг запазва своето неподправено очарование и става още по-впечатляващ. Напред, по него, срамежливо надничат малки вулканични заливчета, които изпълват сърцето и душата с безкрайна морска романтика. Те с непринудено удоволствие разкриват своите причудливи, а понякога и загадъчни форми. Форми, чиято безкрайна живописност оставя ярък спомен в съзнанието…

Не след дълго и съвсем неусетно панорамната пътека отвежда до още една красива творба на времето – залив Листи. Неговото очарование се дължи на богатия и разнообразен скален ландшафт, разпростиращ се по морския бряг. Той е приютил няколко малки и диви плажчета, които са потънали в тишина и уединение. Те са достъпни от тясната живописна пътечка, която в този участък преминава през зелените обятия на гората.

След дивия залив маршрутът отново поема по ръба на скалистото крайбрежие, подарявайки нов букет от впечатляващи морски гледки. Неговата крайна точка е още едно приказно място – плаж „Силистар“. А той изниква съвсем неочаквано на „хоризонта“, след като трасето отново навлезе в гората. До него се достига по добре оформения черен път, който се спуска в малкото сгушено дере на едноименната рекичка. Там нейните спокойни води са образували едно малко и дъговидно езеро, обгърнало полудивия морския бряг.

Гостоприемството на тази морска идилия е достъпно посредством малко метално мостче. То отваря широко „портите“ за света към дългата и екзотична плажна ивица на Силистар. Ивица, изпълнена с много безбрежни емоции, заключени вечно между вулканичните скали. А природата, сътворила тази дива красота, понякога ревностно опазва своята творба…

Препоръки: Крайбрежният маршрут предлага една приятна и ободряваща разходка по дивото южно Черноморие. Той разкрива една малко позната част от красотата на България. А тя е необятна и продължава да изненадва със своето богато разнообразие и по-нататък по брега, от Силистар до Резово

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 6 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 32 м

Изразходвана енергия: 400 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение пеша и в едната посока