Веднъж откривайки малко познатата творба, сътворена от прегръдката между море и Странджа планина, тя завинаги ще заплени вашите сетивата.

Обширният плаж „Силистар“ се намира на около 70 км от Бургас и само на 5 км преди най-южното населено място по нашето Черноморие – село Резово. Той е потънал дълбоко в гъстите гори на природен парк „Странджа“ и е едно от последните диви морски кътчета у нас. Достъпът до него се осъществява по черен път, който преминава през необятно красивата планинска природа в околността, следвайки обширната низина на едноименната река.

Нейните спокойни води са образували един невероятно красив лиман, който е обгърнал златистата пясъчна ивица на плажа. А в нейните краища, бреговете преливат във високи и стръмни скали, пленени от буйните и зелени гори на Странджа. Всичко това създава една уникална природна идилия, присъща за екзотичните екваториални ширини на Земята.

Не случайно местността край Силистар е обявена за защитена територия. Освен с невероятните си условия за летуване, районът около него е приютил в себе си безброй малки диви заливчета, украсени с причудливи скални образувания, досущ приличащи на фиорди. Тази морска красота се разпростира на юг, чийто предверие е причудливата „скална порта“ в самия край на плажната ивица.

3d панорамен изглед

Поемайки по горската пътечка над „портата“ ще имате възможност да се докоснете до още много от скритата дива красота. Навред е изпълнено със страхотни панорамни гледки, разкриващи магнетичното обаяние на морето. Маршрутът напред следва извивките на брега и превежда през няколко изключително пленителни места. Едно от които е малък залив, чийто камъни са с овална форма и издават хипнотични звуци под въздействието на вълните.

Продължавайки още на юг се достига и до стария граничен кльон, охранявал някога територията на Народна република България. Всъщност, неговата бодлива тел е била насочена навътре, за да не допуска бегълците от „проспериращия комунизъм“ да преминават на Запад. Сега металното ограждение стои почти разрушено от времето и напомня за ерата на „Желязната завеса“. А, ако продължите още напред, пътечката ще ви отведе до граничното село Резово, преминавайки през други красиви малки заливи, най-известния от които е Кастрич.

Селото е разположено на северния бряг на Резовска река, която се явява естествената гранична линия между България и Турция. При устието на реката е изградена панорамна тераса, на която гордо се вее нашият трибагреник. А, от нея се открива една прекрасна панорамна картина към вулканичните скали, които оформят малкия нос Резово, както и към обширните плажове на южната ни съседка Турция.

Препоръки: Черният път след отбивката към плаж „Силистар“ не е идеален, но е проходим за автомобили. За разходката по скалния бряг изберете по-тихо и прохладно време.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 3 км (до граничния кльон)

Време за изминаване: 1:00 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 30 м

Изразходвана енергия: 300 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока