Обширното устие на Велека е изключително магнетично място. Обаянието на този живописен район е комбинация от буйната зелена красота на Странджа, съчетана с неизчерпаемата романтика на морето.

Този див и неопитомен район е дал гостоприемството си на богата палитра от птичи видове. Някои от най-забележителните сред тях са: земеродно рибарче, малка бяла чапла, гривеста чапла, речен дъждосвирец, малък воден бик и др. Освен това, мястото е важна спирка по един от най-главните миграционни маршрути на птиците от Европа към Африка, наречен с латинското име „Вия Понтика“ (Черноморски път).

Тези условия предоставят идеални възможности на многобройните любители на птичия свят да се докоснат дискретно до техния фриволен живот. За тази цел в района на Синеморец е създадена интересната екопътека „Птици“, която се разпростира в една от най-красивите защитени местности по южното крайбрежие – „Устието на река Велека“.

Интерпретативният маршрут преминава по десния бряг на реката и отвежда до обширния и чист плаж край курортното селце. По трасето са изградени няколко удобни места за наблюдение и фотография. В края си то завършва при обширните и защитени морски дюни, край които преминават водите на неизчерпаемото богатство на Странджа. А там в края, техните природни сили, срещайки се с мощта на морето, са сътворили една от най-прекрасните пясъчни лагуни по нашето Черноморие.

3d панорамен изглед

Скалното крайбрежие на Синеморец крие още много красота. Поемайки на юг по високите скали ще останете възхитени от панорамните морски гледки, разкриващи се напред. Релефът на морския бряг е живописно изваян, изцяло подвластен на богата фантазия на времето. Най-любопитното проявление на това са две огромни скални образувания, изключително наподобяващи на акостирали кораби. Те се извисяват достолепно над морските вълни и пресъздават атмосфера, присъща само за един неподправен природен пейзаж.

3d панорамен изглед

Напред бреговата ивица запазва характерният си живописен облик и предоставя изобилие от красиви места и причудливи скални форми. За съжаление малко по-напред, в района около Синеморец, тече усилено застрояване, което постепенно унищожава дивото обаяние на това неповторимо кътче от нашето Черноморие. Достигайки до този участък трябва за кратко да поемете по страничните улички на селището, където също има какво да се види.

Продължавайки в южна посока, в края на разходката, ще достигнете до най-посещавания плаж наоколо – Бутамята. Неговата обширна плажна ивица е застлана с фин пясък и е обградена от красивите скални форми на брега. Тя предлага отлични условия за едни неповторими летни емоции, а край нея е изпълнено с удобни места за къмпингуване.

Препоръки: Този маршрут ви предлага една приятна крайморска разходка, която ще ви разкрие част от неизчерпаемата красота на Южното Черноморие. Идеалните условия за нейното осъществяване е пролетта, когато по цялото крайбрежие е изпълнено с зеленина и приятна тишина. А до плаж „Велека“ е възможно да се стигне лесно и с автомобил по алтернативен черен път, който е в добро състояние и започва малко преди Синеморец.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 5,5 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 40 м

Изразходвана енергия: 300 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока