Това е лек и приятен туристически маршрут по Северното Черноморие, който е пропит с много емоции и романтика.  Ще останете възхитени от естествената красота на скалистия бряг, изпълнен с безброй причудливи форми и образувания.

Началото на екопътеката е малко преди с. Тюленово. Около километър преди достигането на селото, трябва да се отклоните по черен път, който ще ви отведе до скалите край морето. Оттук нататък се продължава пеша, като маршрута следва извивките на морския бряг. А още тук, природата започва да впечатлява със своето изящество.

Ако сте любители на екстремните преживявания, ще откриете едно подходящо за целта място. Нарича се „Дупката“ и представлява огромен комплекс от скални жилища свързани помежду си с тясна пътека, извисяваща се над морската бездна. Достигането до нишите става през овален отвор прокопан в скалата, в който е монтирана метална стълба.

3d панорамен изглед

Малко по-напред ще достигнете до покрайнините на селото, където има едно обширно и равно място. Тук, атмосферата е специална – красотата струи от всички посоки.

Напред се поема по широк черен път, който върви край морския бряг. Не след дълго, ще стигнете до друго интересно място. Красив скален масив, в който има неголяма пещера. Тук, можете да седнете на пейката и да се насладите на морския пейзаж.

Следва най-популярната забележителност по екопътека “Тюленово” – Скалната арка. Това е едно много красиво природно творение, изваяно от могъщата сила на морето. Имате възможност да се разходите върху нея и да разгледате още едно интересно скално образувание – огромна скална кула, извисяваща се високо над водата. А край тях, отново има интересната пейка с неповторима морска гледка.

3d панорамен изглед

После, продължавайки напред, ще достигнете до една панорамна скална плоча. Тя се извисява гордо над малък залив, приютяващ лодките на местните рибари. А от скалата над него панорама е впечатляваща…

След това по тясна пътечка се слиза до долу и се преминава край рибарския кей. Поема се по асфалтираната уличка направо и след изкачването се завива надясно. Там, продължавайки по черен път, отново ще достигнете до морския бряг. И приключението продължава с пълна сила. Следват Тюленовите скали, които са изпълнени с множество кухини и подводни пещери. Най-известната от тях е Тюленовата пещера, която за съжаление е достъпна само по вода.

Следва един внушителен “навес”, под който има огромна кухина. А по скалните тераси кипи от живот. Ще останете впечатлени от изобилието на морски птици, живеещи в нишите на канарите.

Малко по-напред ще достигнете до голяма дупка край брега. В дъното, на която има скален тунел достигащ до морето. Дотам се слиза много лесно, спускайки се по тясна пътечка. А долу, ще успеете да надникнете под скалите и да видите очарованието на прибоя.

Напред следва изобилие от интересни скални форми и образувания, комбинирани с неповторими морски гледки. Ще останете доволни от разнообразието на местния ландшафт. Така, неусетно ще достигнете до няколко цистерни за вода, изрисувани прилежно с графити. Тук можете да поседнете на пейката и да послушате приятния шум на прибоя.

И така, вече сме към края на това неповторимо морско приключение. То завършва малко по-напред от мястото на цистерните. След около 50 м ще достигнете до още едно красиво, природно творение – Малката арка. Ще я забележите в подножието на скалите, поглеждайки на север.

Ако разполагате с повече време, можете да комбинирате този маршрут с разходка до друго неповторимо място – Камен бряг и резерват “Яйлата”.

Препоръки: Бъдете предпазливи, като се разхождате по скалите. Имайте предвид, че е доста хлъзгаво, когато времето е влажно. Маршрутът е подходящ за разходка през всички сезони, при тихо и спокойно време.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 4 км

Време за изминаване: 2:20 ч

Най-ниска точка: 13 м

Най-висока точка: 26 м

Изразходвана енергия: 260 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока