Морският бряг край Шабла е едно от многото изключително красиви места по Северното Черноморие. То е вплело в себе си древна история с разнообразие от природни дадености.

Нашата морска разходка започва при кокетното рибарско селище Кария, намиращо се на дивия бряг край Шабла. То е единственото официално регистрирано такова. Освен от природата, неговото обаяние се допълва и от красивия Шабленски фар. Това е най-старият и висок фар в България. Със своите 32 м височина, той е надежден страж на морския трафик, предпазващ го от подводните рифове по крайбрежието. Боядисан е в бяло и червено, а приликата му с древния Александрийски фар е поразителна.

3d панорамен изглед

Край него се намират останките от древна крепост. Нейните руини стърчат частично от земята и разказват своята история. Далеч в миналото, някъде към края на VI век, укреплението е изпълнявало охранителна функция към древното пристанище Кария. То е било грандиозно за времето си – стратегически оградено с изкуствени каменни насипи, подобно на днешните буни. А вътрешните му размери са били впечатляващи – 280 м дължина и 120 м ширина.

От северната страна на рибарското селище се намира неголяма буна, разбиваща гордо вълните на прибоя. От нея се разкрива цялата прелест на морското крайбрежие, както на север, така и на юг. А стъпвайки на нея, ще имате уникалната възможност да бъдете на най-източната географска точка на България.

Освен богатата история, която притежава това красиво място, то ще ви предостави още много приятни мигове по морския си бряг. За да ги откриете поемете на юг от фара, като заобиколите рибарските постройки по отъпкания черен път. Следвайки плавните извивки на релефа ще имате удоволствието да се насладите на изобилие от морски пейзажи.

Маршрута преминава покрай стар военен бункер, изоставени почивни бази,  като съчетава разнообразие от прекрасни скални фрагменти. След около 2 км ще достигнете до самотен паметник, изграден на брега на морето. Той е посветен на руските летци, загинали в борба с хитлеристките военни сили през Втората световна война. А наоколо района е страхотен и предлага множество подходящи места за отмора и риболов.

В края на вашата разходка ще откриете малък и симпатичен залив, който носи името „Совата“.  Той е привлекателно място за любителите на подводните приключения. Тук в миналото, недалеч от брега са потънали няколко  кораба, които впоследствие са били поетапно нарязани и изнесени. Сега по морското дъно са разпилени техни останки, които представляват интересен обект за изследователски гмуркания.

Това е и крайната точка на този релаксиращ маршрут. Напред морският бряг е още по-впечатляващ. Недалеч оттук, по него се разпростира уникалната екопътека „Тюленово“, изпълнена с невероятно красиви скални форми. За нея можете да прочетете в следната публикация – Екопътека „Тюленово“ – един незабравим полет край морето.

Преди да си тръгнете от това уникално място, не пропускайте да посетите и Тузлата. Тя е само на минути път с автомобил, като до нея се стига от разклона, намиращ се малко преди Шабла.  Там ще откриете малко солено езеро, в което са регистрирани цели 198 вида птици! Също така в него виреят редки растителни видове, записани в Червената книга на България. А неговата черна кал е с доказано лечебни свойства. През летните месеци мнозина се възползват от тази природна даденост, за да провеждат лековити процедури.

Край лимана са се образували едни от най-високите и красиви дюни, разделящи го от морето. А зад тях се разпростира обширна и дива плажна ивица, която привлича със своя неподправен чар и уединение.

Препоръки: Чудесно място за интересна морска разходка, в съчетание с лек и приятен маршрут, който е подходящ за малки и големи.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 4,5 км

Време за изминаване: 2:20 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 16 м

Изразходвана енергия: 400 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока