Кокетният морски град Бяла се намира на 56 км южно от Варна, на границата на Варненска и Бургаска област. Той е един от най-бързо развиващите се курортни селища по нашето Черноморие. Основен двигател за това са невероятните природни дадености в района, вплитащи в себе си красивата и просторна плажна ивица на града, обградена от специфично белите скали на Камчийската планина.

Тази обаятелна идилия се разпростира от северната част на градската плажна ивица и достига малкия скалист нос Свети Атанас на юг. Най-лесният начин да се докоснете до нея е, като поемете от центъра и се спуснете по главната улица „Черноморска“. Тя ще ви отведе до красивия морски бряг, недалеч от характерните за Бяла снежнобели скални образувания.

3d панорамен изглед

Разпростиращата се на юг плажна ивица запазва своята очарователна морска магия. Тя е изключително чиста и просторна, изпълнена с фин жълт пясък, осеян от плоски бели камъчета. По нейното протежение се срещат и няколко причудливи скални форми, които придават един неповторим чар на крайбрежния ландшафт. А горе, на склона, се издигат футуристичните сгради на модерните местни хотели.

В най-южния край на градския плаж, малко преди нос Св. Атанас, се спотайва стара панорамна пътека, изградена от масивни циментови стъпала. Те извеждат на високия морски бряг, на нещо като панорамна тераса, в покрайнините на града. Поемайки по черния път, изпълнен със затрогващи морски гледки, скоро ще достигнете до района с останките на древното селището, който съхранява античната история на Бяла.

В неговия обхват е оформен археологически музей, в който се намират възстановени части от средновековните постройки. Всички те са изградени през VI в. пр. н.е. и носят характерните белези на римската култура. Наред с голямата базилика и казармените помещения на древната крепост, районът на селището е отрупан с огромни глинени делви (питоси). Тяхното предназначение основно е било да съхраняват зърно и течности. А в някои от тях е отлежавало  превъзходното местно вино. Именно тук е открит и единственият по рода си съд в България, който носи оригинален надпис на гръцки.

В най-източната точка на нос Св. Атанас все още може да се види старинния фар, който е направлявал древните търговски флотилии. Откритите артефакти в околността на средновековното селище говорят, че тук е съществувало едно добре развито пристанищно градче, чието население се е препитавало основно с търговия, занаятчийство и земеделие. Освен това, мястото е било важен раннохристиянски духовен център.

3d панорамен изглед

На връщане, поемайки обратно по черния път, можете да продължите напред над морския бряг за да усетите пулса на проспериращото курортно селище. Преминавайки по добре асфалтираните улички на Бяла, ще останете впечатлени от темповете, с които се развива местният туристически бизнес. Навред никнат все по-нови масивни сгради и хотели, създаващи модерния облик на града.

Препоръки: Този маршрут предлага една приятна разходка край брега на морето, разкриваща най-забележителните места на Бяла. А това са идеалните условия за един лек и пълноценен семеен излет.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 6 км

Време за изминаване: 2:30 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 60 м

GPS трак: изтегляне

Изразходвана енергия: 500 kcal