Той е едно от последните очарователни места, където природата е успяла да съхрани своята безбрежна красота. От нас зависи дали това ще остане така…

Местност Кара дере се разстила по дивата Черноморска ивица, северно от кокетното градче Бяла. Тя заема цели 3 км от нашето красиво крайбрежие и е особено популярна със своя чист и недокоснат плаж. А неговата неповторима природна даденост привлича любителите на дивото къмпингуване от цялата страна.

Освен от Бяла, просторният плаж е достъпен и през още няколко черни пътища. Най-използваният от тях е дълъг около 5 км и започва от близкото село Горица, намиращо се на главния път Варна – Бургас. Друг малко популярен маршрут, който предоставя възможност за едно интересно пешеходно или велосипедно приключение, е горското трасе от с. Шкорпиловци.

Маршрутът от Шкорпиловци започва в южната част на най-дългата плажна ивица в България. Навлизайки в гората, той преминава през множество удобни места за бивакуване. За съжаление, с времето, районът се е превърнал в едно огромно, пренаселено „гето“. Навред са позиционирани всевъзможни каравани, които стоят там целогодишно. Това е довело до унищожаване на голяма част от дивия чар на това иначе страхотно място.

Следвайки черния път, който продължава на юг, маршрутът потъва в гъстите зелени гори, описвайки релефа на брега. Трасето е добре отъпкано и подходящо за изминаване с джип, АТВ или планински велосипед. На места по него се откриват зашеметяващи морски гледки, които разкриват скритата красота на родното Черноморие. Към края си, краткият преход прави стръмно спускане и извежда в северната част на плаж „Кара дере“, при малката едноименна рекичка.

Неговата плажна ивица е застлана с фин жълт пясък, изпъстрен с овални камъчета. Брегът е обграден от високи варовикови скали с изключение на централната си част. Край плажа горският пояс е оскъден и повечето растителност е ниска и храстовидна. А през летните месеци необлагородената местност е рай за любителите на екзотичните плажове и дивото къмпингуване.

Въпреки негостоприемното си име (Черния дол), интересът към тази не толкова популярна туристическа дестинация не е случаен. Това се дължи основно на очарователната природна идилия, която запленява със своята тишина и спокойствие. Тя се разпростира по необятната плажна ивица и предлага незабравими летни емоции.

3d панорамен изглед

В южния край на Кара дере брегът постепенно се стеснява, а скалите оформят един малко по-различен пейзаж. Именно в тази част на плажа достига и пътят, който свързва град Бяла с този морски оазис. Трасето преминава през местните лозови масиви, в които се отглеждат традиционните за нашето Черноморие сортове грозде – Димят, Варненски мискет, Совиньон Блан, Траминер и др.

3d панорамен изглед

Всъщност този подходящ за винарството район е бил познат още в древността. В покрайнините на гр. Бяла, при нос Св. Атанас, е съществувала най-голямата римска винарна на Балканския полуостров. Сега на мястото е създаден археологически музей, който съхранява добре запазените крепостни останки, както и огромните винарски съдове (питоси). Повече за старинните винарни можете да прочетете в следната публикация – „Град Бяла – морско очарование, заключено между белите скали“.

Препоръки: Плаж „Кара дере“ е един от най-чистите плажове по нашето Черноморие. Той е подходяща дестинация за един кратък къмпинг през топлите месеци, както и страхотно място за разходка през зимата. Маршрутът от Шкорпиловци, водещ до красивия морски бряг, дава възможност за приятно вело приключение. Имайте предвид, че в този район не е изключено да срещнете полудиви свине, които обитават горите край морето.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 5 км

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 120 м

Изразходвана енергия: 400 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока