Древният и добре укрепен град е бил една от най-значимите крепости на Второто българско царство. С неговата модерна визия той е бил неповторим шедьовър за времето си.

Сред гладкия еднообразен релеф на Дунавската равнина, който е изпълнен с плодородни ниви, пасища и малки горички, е скрито едно изумително и съвсем различно място – Поломието. Неговите диви и тучни низини са безценен дар от природата, извайван милиони години от теченията на реките Бели, Черни и Малки Лом. Техният причудлив лабиринт от каньони е оформил един неземен и живописен релеф – нещо като планина под равнината.

Античната крепост Червен е скътана в сърцето на Поломието, на едно изключително стратегическо място. Създадена е някъде около VI век от византийския император Юстиниан, когато тези земи са били под римско владичество. Построена е на издължен скалист рид, който е обгърнат от руслото на Черни Лом. Единственият лесен достъп към него е от изток, където се е издигала най-мощната отбранителна линия. А за още по-добра защита, зад нея е имало и втора крепостна стена, ограждаща вътрешното пространство на града.

На малко по-късен етап, когато попада в пределите на Второто българско царство, средновековният Червен се превръща в процъфтяващ културен и търговски център. Местоположението му, което е на важен кръстопът, допринася за развитието и на занаятчийството. Наред с това, християнството оставя своя значим отпечатък в архитектурния облик на града. В неговите предели са построени огромен брой църкви – открити са цели 16 до момента. А в околните непристъпни стени на речния каньон са изникнали множество скални манастири.

В чертите на укрепеното селище е съществувал и вътрешен замък – самостоятелна вътрешна крепост предназначена за търновските царе, която е блестяла със своя лукс и представителност. Разполагала е със собствена отбранителна структура – масивни стени, подсилени с кули, както и голям подземен склад с боеприпаси. А в обширният й двор, знатните особи са разполагали с неголяма църква.

Едно от гениалните хрумвания на създателите на крепостната архитектура са собствените  й водоизточници. Те са били цели два, разположени от северната и южната страна, в основите на скалистия рид. Представлява ли са самостоятелно укрепени крепостни съоръжения, свързани чрез стръмни скални стълби към средновековния град. В тях е имало дълбоки кладенци, чийто неизчерпаем дебит се е захранвал от подпочвените води на близката река. По този начин Червен е бил обезпечен в случай на тежка и продължителна обсада.

В наши дни останките от средновековния град са една интересна и приятна дестинация, която ще ви пренесе за кратко в едни отдавна изминали епохи. Древната крепост се издига на билото на непристъпен рид, който се извисява в северните покрайнини на село Червен, само на около 25 км от гр. Русе. А районът наоколо е изключително живописен и ще ви изненада със своята неподправена и дива красота.

Достъпът до античното селище е лесен и се осъществява по панорамни стълби, които извеждат при източната крепостна порта. Преминавайки през нея ще се озовете на едно изключително магнетично място. То се разпростира като един огромен „пиедестал“, на който се е издигал величественият град. Неговата впечатляваща красота е заемала цялото плато на възвишението, обхващаща площ с приблизителни размери от 835 м дължина и 125 м в най-широката си част. И всичкото това е обградено от изящните меандри на Черни Лом, чийто води са извайвали с векове неповторимия скален пейзаж на каньона.

3d панорамен изглед

Преминавайки през средновековната крепост ще имате възможност да разгледате някои от добре запазените руини на административни сгради, занаятчийски постройки и различни по размери църкви. Едно от най-големите духовни светилища – църква №2, е изключително добре запазена. В нея, освен оригиналните каменни стени, е съхранена и автентичната подова настилка. Сега над останките от църковната сграда е изградено съоръжение, което да я предпазва от влиянието на времето.

Обиколката ще ви преведе и покрай единствената оцеляла бойна кула, изградена от западната страна на вътрешната крепостна стена, ограждаща вътрешния град. Тя е незначително реставрирана и с невероятната си архитектура загатва за красивия облик на древното укрепление. Интересен факт е, че при възстановяването на „Царевец“ в началото на миналия век, именно нейната визия е послужила за пресъздаването на известната Балдуинова кула.

Малко след кулата трасето преминава през един много тесен проход в отбранителния вал, който допълнително е подсилвал защитата на крепостта. Пътят достига стара дървена сграда, където краткият маршрут се отклонява вляво и се спуска по панорамни стълби от възвишението. Пътеката ще ви изведе на асфалтирания път, по който ще се върнете в изходната точка на вашето пътешествие в историята. Малко преди паркинга обаче, не пропускайте да разгледате и мястото, където се е намирал укрепеният водоизточник на крепостта.

Ако си падате по по-дългите разходки из диви и малко отъпкани пътеки, то можете да продължите напред по скалния рид и да се насладите на скритите прелести на природен парк „Русенски Лом“. Маршрутът прави плавно спускане по склона на запад, пресичайки почти неразкритите останки на същинския град. На места изникват интересни неща, като древните бронзолеярни , чийто огромни крушовидни пещи все още стоят вкопани дълбоко в земята. А на места все още се извършват разкопки, които откриват още любопитни елементи от бита на древното селище.

Напускайки чертите на средновековния Червен ще се озовете в руслото на Черни Лом, чийто води са оформили един внушителен и живописен каньон. В техните отвесни скали са били изградени няколко скални манастира, в които местните монаси са изповядвали своята вяра в уединение и тишина. Самите духовни светилища носят интересните имена: Москов дол, Голям Рай, Малък Рай и Кошута.

Най-лесно достъпен е Москов дол, който се намира съвсем близо, само на около 500 м напред. За да се достигне до него се пресича реката през един много стар дървен мост, след което се поема по тясна и стръмна горска пътека. Скалната обител е оформена в неголяма естествена ниша в основата на канарата и е лесно достъпна. В нея, наред с характерните за тези места църковни символи, са частично запазени и впечатляващите й стенописи.

3d панорамен изглед

Следващите два скални манастира се намират малко по-далеч и са дълбоко скътани в меандрите на реката. Това са Кошута и Голям Рай, като достигането до втория е едно малко по-диво и предизвикателно приключение. За да го откриете продължете още на североизток по поречието на реката следвайки червената маркировка. Ще достигнете още един мост, който е значително по-масивен и здрав. Само на броени метри по-нататък блика малкият и ледено студен извор Чочана, на който можете да се освежите преди да продължите през моста.

Маршрутът към „голямата“ скална обител, пресичайки реката, навлиза дълбоко в дебрите на живописния каньон на Черни Лом. Той следва нещо, което не подозирате, че е съществувало някога… А то е изумително запазеният античен път, водещ към столицата на Второто българско царство – Търновград. Въпреки че времето го е покрило с дивни гори, неговите подпорни стени са се запазили непокътнати и до днес.

Следвайки древния маршрут, само след около километър след моста, ще достигнете тясната пътечка, водеща към скална обител „Голям рай“. При мястото на разклона има добре видима табела, която ще ви упъти към високия скален венец. Изкачването до горе става по доста стръмен и хлъзгав терен, който ще ви натовари приятно физически. В най-високата си точка трасето преминава по кратък обезопасен участък, който отвежда при входа на старателно дооформена естествена ниша.

Този скален манастир е малко по-скромно устроен от „Москов дол“, но все пак е имал своя характерна визия. От неговата висока позиция се разкрива разкошната зелена идилия, изпълваща дълбокия и живописен каньон на реката. А по стените му също е имало уникални рисунки и стенописи. За съжаление, с времето, варовиковите скали са изтрили безвъзвратно почти цялата древна творба.

3d панорамен изглед

А мястото, където се намира „Големия рай“, е наистина невероятно красиво. За да се убедите в това, просто поемете по дясното отклонение на пътечката, малко преди скалната обител. То ще ви отведе в подножието на скалите, на нещо като панорамна тераса. Там ще имате възможност да се полюбувате на неповторимият див чар на природен парк „Русенски Лом“ и да се заредите с много позитивна енергия за обратния път. А на връщане можете да се възползвате от малко по-краткият път, който извежда директно от руслото на реката до източната крепостна стена (виж картата).

3d панорамен изглед

Препоръки: Средновековен град Червен е едно много приятно място за семейна разходка. Архитектурният комплекс е лесно достъпен и е с платен вход. А продължението на маршрута до скалните манастири е за хора с повече афинитет към дивите приключения. И, ако подобни необикновени места ви харесват, то съвсем на близо се намират Нисовските скални манастири, които се помещават в друго диво кътче на Поломието.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 5 км

Време за изминаване: 2:30 ч

Най-ниска точка: 60 м

Най-висока точка: 130 м

Изразходвана енергия: 400 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока