Античното укрепено селище е било един модерен културен и търговски център, както и важен стратегически елемент в отбраната на древния транспортен коридор, свързващ Мизия с Южна България.

Мисионис е възникнал още през V-VI век и постепенно се е утвърдил като едно добре развито пазарно средище. Предполага се, че градът е бил столица на древната Източната римска провинция Мизия. Неговите жители са били заможни и добре образовани хора, препитаващи се основно от търговия. На малко по-късен етап, някъде около XII-XIV век, това ключово място е било важен отбранителен стожер, контролиращ подстъпите от изток към столицата на Второто българско царство – Търновград. Крепостта, известна и с името Крумово кале, е разположена на западния склон на Преславска планина, надвиснал величествено над Търговищкия пролом.

Античният град се намира на около 6 км южно от град Търговище, на прага на тесния живописен проход „Боаза“. Неговите останки са обгърнати от дивната природа в района, чиято зелена прегръдка е приютила и местния „Ловен парк“. А от него започват няколко впечатляващи туристически маршрута, които разкриват част от скритите прелести на околния планински ландшафт. Именно единият от тях, този обозначен с червена маркировка, поема нагоре по склона и отвежда до старинната забележителност.

Трасето към крепостта преминава през гората и продължава по една панорамна пътека, загатваща за магнетичното излъчване на това специално място. Тя ще ви преведе през древния Римски път към възстановените останки на античните сгради, украсявали някога модерния град. В околността са открити множество базилики, болярски жилища и други стопански постройки, които са изпълвали с живот красивия хълм. А тяхната защита е била обезпечена със солидна каменна стена, извисяваща се на цели десет метра над земята.

Най-добре проучената част от всичко е централната част на старата столица, около която е бил изграден вторичен отбранителен вал. Той е изключително добре запазен, а неговата масивна структура впечатлява и днес. В центъра на цитаделата са били изградени най-важните постройки на процъфтяващото селище. Към момента техните основи са частично възстановени, но разкопките продължават, откривайки нови и нови любопитни артефакти от бита на средновековната култура. Едно от нещата, което привлича най-силно вниманието, са автентичните глинени плочи, покривали пода на баптистерията (кръщелня) в епископската базилика. Впечатлява също и огромното водохранилище, изградено в западната част на хълма, с цел да обезпечава селището с вода.

3d панорамен изглед

Освен с интересните забележителности, красивата планинска местност разполага и с много неподозирани природни дадености. Те се намират в близката околност, а маршрутът който ще ви ги разкрие започва при дървената пейка до входа на крепостта. Следвайки указателната табела за хижа „Младост“, поемете нагоре по живописната горска пътека, която ще ви преведе през една дълбока и впечатляваща клисура. Трасето преминава в близост и до още една средновековна църква, която е била съградена през по-новия период на съществуването на Мисионис. Тя се намира само на около 300 м вляво от основния път, сред многобройни полянки, изпълнени с люлякови храсти и красиви диви цветя.

След като разгледате църковния храм, е необходимо да се върнете отново на основния маршрут. Следвайки маркировката, и с известна доза приятни усилия, ще достигнете до връхната точка на най-високия хълм в района – Коджакуз. Неговата височина, възлизаща на 668 м, е дала подходяща възможност за изграждането на голям радио ретранслатор. А малко по-надолу от него се намира и реновираната хижа „Младост“, от чиято панорамна тераса се открива една от най-страхотните гледки по маршрута, разкривайки магнетичната красота на Търговище от високо.

Напред трябва да продължите за кратко по асфалтирания път, преминавайки край самотния ветрогенератор, извисяващ се над дърветата. Около 50 м след него маршрутът се отклонява вляво и се превръща в приятна горска пътека. Следвайки зелената маркировка отново ще се потопите в уютната природна идилия, изпълнена с диви цветя и множество панорамни гледка. В околността се намират и няколко импровизирани бивака за пикник, където можете да направите кратка почивка. Към края на приключението, трасето прави кратко и стръмно спускане по каменист сипей и извежда в началната точка на прехода – Ловния парк.

Препоръки: Посещението на средновековното селище Мисионис ще ви предостави една интересна горска разходка, подходяща за малки и големи. А приятният горски маршрут из околните хълмове е със средна степен на натоварване и на места е със стръмни изкачвания и спускания, което не го прави подходящ за малки деца. Разходката до античната забележителност може да се комбинира с посещение на обаятелния водопад Боаза, който се намира съвсем наблизо, встрани от главния път Търговище – Омуртаг. А в скалите над него се намира загадъчната пещера Светлата дупка. За тях можете да прочетете повече в следната публикация – Светлата дупка – зоркият страж над Пеещия водопад в Боаза

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 8 км

Време за изминаване: 4:30 ч

Най-ниска точка: 260 м

Най-висока точка: 668 м

Изразходвана енергия: 1000 kcal

GPS трак: изтегляне