В красивия речен пролом край Търговище, природната фантазия е сътворила някои от най-интересните забележителности в този живописен район.

Малката пещера Светлата дупка се откроява ясно на фона на дивната зеленина в Търговищкия пролом. Едва ли има човек, който не се е заглеждал по загадъчният скален отвор, оформен високо в скалите, преминавайки през живописния проход „Боаза“. Екстремната позиция, в която се намира тя, създава впечатление за нейната недостъпност. За радост на любителите, търсещи редки забележителности, природата е създала сравнително лесен начин за достъп до пещерната ѝ галерия.

Основният маршрут, водещ към Светлата дупка, преминава последователно през селата Божурка и Пайдушко, които се намират в близост до южния изход на красивото дефиле край Търговище. В северния край на второто населено място започва добър черен път, който поема на изток към местната кариера, преминавайки близо до ръба на платото. След 2,8 км се достига до малка скрита полянка, която се разпростира от дясната страна на трасето. Ще я познаете лесно, тъй като на нея има изградени няколко пейки и маси за пикник. Тя се намира на едно уникално място, което ще ви заплени с магнетичните си гледки към целия Търговищки пролом.

След като се насладите на живописния панорамен пейзаж, поемете по тясната и стръмна пътечка, която се спуска надолу към скалите. Скоро ще достигнете огромната канара, в която се е оформило интересното природно творение. То представлява неголям тунел с фуниевидна форма и дължина от около 7-8 м. Задният му отвор е малко по-тесен, но преминаването през него въобще няма да ви затрудни. А в края на просторния проход ще откриете една спираща дъха картина…

3d панорамен изглед

А, ако търсите още малко приятен адреналин, то има начин да се изкачите и върху внушителната скална канара, където е разположена пещерата. Това става по добре оформената пътечка, която поема наляво покрай задния вход на Светлата дупка. В края на тясното проходче ще ви се наложи кратко катерене по наклонената плоскост на скалата. А горе мястото е изключително красиво и вълнуващо…

3d панорамен изглед

Пещера Светлата дупка е известна сред мнозина и с името Марината дупка. Всъщност, второто наименование се отнася за друга тунелна галерия, която се намира дълбоко в същия скален масив. Именно от нейните подземни недра извира един от притоците на река Врана, даряващ ни с невероятното и обаятелно природно творение – водопад Боаза. Той се намира долу в прохода, в непосредствена близост до главния път. Достъпът до него е изключително лесен, което става по отклонението край белия монумент на „Конника“. Това го прави приятно място за една кратка семейна разходка.

Водопад Боаза е с височина от около 10 м и притежава изключителна красота. Известен е още и с името Пеещия водопад. Наименованието идва от приятния звук, напомнящ на песен, който се чува при определен дебит на неговите кристално бистри води. Те падат изящно от малък поток, идващ от основата на надвисналата скална канара. А нагоре по него има още няколко малки водни пада, които са интересни за разглеждане. До тях се стига по горска пътечка, която се отклонява вдясно от павирания път за местния рибарник.

Препоръки: Достигането до Светлата дупка може да стане и по асфалтирания път през кариерата, но по принцип минаването от там не е разрешено. А пътеката към самата пещера е доста стръмна и камениста, което предполага да разполагате с подходящи обувки. Бъдете предпазливи в тунелната галерия, както и на скалите над нея. Високата канара е с отвесен профил и падането от нея ще е с фатален край! Освен тези природни забележителности, в близост се намира и античния град Мисионис, който е чудесно място за една приятна и продължителна разходка.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 0,5 км

Време за изминаване: 1:00 ч

Най-ниска точка: 380 м

Най-висока точка: 300 м

Изразходвана енергия: 250 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни се отнасят за маршрута към Светлата дупка