Красивата зелена местност в Странджа е свързана с едно от най-важните събития в нашата богата история – Илинденско-Преображенското въстание.

След края на Руско-Турската освободителна война, Великите сили (Австро-Унгария, Германия и Великобритания) вземат жестокото за нас решение да „разпарчетосат“ България според техните лични интереси. В резултат на подписания между тях Берлински договор нашата страна е разделена на три части – Княжество България, Източна Румелия – автономна област под административната власт на султана, а югозападните български земи, известни като Македония, Беломорска Тракия и Странджанско, се дават на Турция. В тях остават хиляди българи, които неистово жадуват своята свобода…

На това паметно място, през далечната 1903 г., Вътрешната македоно-одринска революционна организация (ВМОРО) взема решение за започване на всеобщо въстание срещу Османското иго в цяла Одринска Тракия. Първоначално то започва само в Македония на 2 август  – Илинден, а в Странджа малко по-късно, на 19 август – Преображение Господне. Въпреки героичните усилия на бунтовническите сили обаче, след 26 дни самоотвержена борба, съпротивата им е жестоко сломена. Хиляди губят живота си, а стотици села за изгорени до основи. В резултат на това, по-голямата част от местното население напуска родните си места и се преселват в свободна България.

В чест на тяхната справедлива борба, която е помогнала за сегашната цялост на България, през 50-те години на миналия век, на Петрова нива е издигнат масивен монумент. Той се намира сред неповторимо зелената красота на природен парк „Странджа“. Достъпът до него е изключително лесен и става по отбивка от главния път Бургас – Малко Търново. Дължината ѝ е около 12 км, съвсем достатъчна за да ви заплени с тишината и живописните си природни дадености.

Историческата местност представлява голямо открито пространство, потънало в обятията на дивната планинска природа. Освен паметника, на мястото са изградени още и храм „Св. Петка“, голям открит амфитеатър и музей. А край тях са обособени множество приятни места за почивка. През месец август тук се провежда национален възпоменателен събор за отбелязване на годишнина от важното за нашата страна събитие. Богата програма на честването е изпълнена с разнообразни фолклорни танци, празнични концерти и походи в близката околност.

3d панорамен изглед

В района на Петрова нива са оформени няколко маркирани горски маршрута, разкриващи дивото обаяние на Странджа. Единият от тях отвежда до местност Тракийски лагер – предпочитано място за отдих през 90-те години на миналия век. Той е обозначен с жълта маркировка и неговото начало е при параклиса в североизточния край на поляната. Трасето започва с приятен горски участък, който се спуска в подножието на хълма. Там, то продължава по тясна обрасла пътека, следваща поречието на Велека. Не след дълго, трасето извежда на обширна ливада, в центъра на която е изграден малкия параклис „Рождество Богородично“.

Местност Тракийски лагер се намира на още половин километър в северна посока. За да се достигне обаче, е необходимо да се пресече река Младежка през плитък каменист брод. Непосредствено след него се появяват и призрачните постройки на бившата почивна база. Те пустеят изоставени на неголяма тревиста поляна, напомняйки за оживлението, което е царяло някога тук. А сега мястото е диво и спокойно, предоставяйки добри условия за уединено бивакуване сред природата. То е достъпно и с автомобил по чакълен път от север, преминавайки през село Заберново.

Препоръки: На връщане от местност Тракийски лагер можете да разнообразите разходката, преминавайки по алтернативен обиколен маршрут, който е малко по-дълъг (виж картата). Имайте предвид, че преходът около Петрова нива не е подходящ за малки деца!

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 9 км

Време за изминаване: 4:00 ч

Най-ниска точка: 100 м

Най-висока точка: 282 м

Изразходвана енергия: 900 kcal

GPS трак: изтегляне