Недалеч от с. Дебрене се намира интересна туристическа дестинация, чрез която ще направите едно кратко и неповторимо пътуване във времето.

Достигането до археологически комплекс „Славната канара“ е сравнително лесно. Съществуват два основни маршрута, което ви предоставя допълнителна възможност да усетите природната красота на едноименната местност. Началото на обиколката се намира в източния край на селото при овчарската чешма, разположена в дълбокото и обширно дере.

Преминавайки през малко циментово мостче поемате по отъпкания черен път, който води към с. Прилеп. След около 2 км трябва да се отклоните вляво навлизайки в гъстата и красива Батова гора. Трасето е приятно за разходка, а атмосферата тук е изключително тиха и спокойна.

Първият интересен туристически обект, който ще откриете по маршрута е античната крепост „Славната канара“. За да стигнете до нея трябва отново да се отклоните вляво след приблизително 600 м. Червената маркировка при разклона ще ви насочи за правилната посока. Следва кратко спускане, което ще ви изведе при широка дъговидна траншея. Тя е била част от отбранителния вал на твърдината, а с нейната дълбочина от близо 15 м е една от най-дълбоките изграждани по нашите земи. В наши дни преминаването през нея не представлява сериозен проблем.

Отвъд отбранителното съоръжение ще се озовете на обширна скална канара с триъгълна форма, естествено защитена от дълбок и тесен каньон. Мястото впечатлява със своите природни дадености и силно енергийно въздействие. Не случайно тук е бил създаден древен религиозен център. За тази хипотеза свидетелстват откритите останки от раннохристиянска базилика, както и скалните манастири изсечени високо в отвесните скали насреща.

3d панорамен изглед

На по-късен етап са изградени и крепостните стени, които е трябвало да защитават светилището. Зидовете са били с внушителна дебелина и все още са много добре запазени. Край тях се търкалят множество керамични фрагменти останали след многобройните иманярски набези през годините. Въпреки това, неотдавна група археолози проучващи руините се натъкват на почти запазена делва с 1220 бронзови монети от ранновизантийската епоха. Сега те, както и други открити при разкопките артефакти са изложени в Регионалния Исторически музей на Добрич.

След това приятно докосване до историята ще трябва да продължите напред. Следва кратко и стръмно спускане към дъното на каньона, което се осъществява по обраслата горска пътечка вдясно от защитния ров. Следвайки маркировката ще се озовете в подножието на скалите, където спокойно се вие малък живописен поток, приток на река Батова. Трасето го пресича и продължава надясно по речната клисура. Следващите около 100 м се преминават през неотъпкана и обрасла пътека, която ще ви изведе до една от най-старите чешми строени из Добруджа. Сега тя е реставрирана и представлява едно приятно място за кратка почивка.

След това ви предстои кратко и приятно изкачване започващо от тясната циментирана пътечка, която по-нагоре преминава в широк черен път. Той ще ви изведе до много обширна и равна поляна. Тя предлага идеални условия за вкусен пикник, спорт и игри. На нея са изградени множество места за отдих, както и голяма сценична площадка. През повечето време мястото е много тихо и уединено, освен в последната събота на м. юни. Тогава тук всичко оживява и става арена на ежегодния фолклорен събор „Песни и танци от слънчева Добруджа“. Фестивалът дава възможност за изява на многобройни трупи и ансамбли, популяризиращи уникалният добруджански фолклор.

За съжаление вече сме на финалната „права“. За да се върнете обратно в Дебрене, трябва да продължите напред в същата посока. Поемете по лявото разклонение и се наслаждавайте на завършека от релаксиращото приключение. Наоколо природата отново няма да ви разочарова, а остатъка от маршрута ще изминете на един дъх. Неусетно ще се озовете в североизточния край на селото, само на една пряка от мястото, където започна вашата разходка.

Препоръки: Релаксиращ туристически маршрут, който ще ви преведе през уникална и дива природа, изпъстрена с антични и съвременни забележителности. За ваше улеснение използвайте GPS с приложения трак на маршрута от тук.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 6,5 км

Време за изминаване: 3:00 ч

Най-ниска точка: 115 м

Най-висока точка: 230 м

Изразходвана енергия: 550 kcal