Неголемият връх се извисява достолепно в южните подстъпи на Котленския проход и предлага едно малко, но натоварващо планинско приключение.

Стратегическото възвишение попада в чертите на Котленската планина, част от Източна Стара планина. Разположено е между гр. Котел и с. Жеравна, непосредствено до главния път, пресичащ Котленския проход. Специфичният му релеф изпъква ясно на фона на красивия планински пейзаж в околността, а неговата ключова позиция е била използвана още в древността. На неговото тясно плато е съществувала неголяма крепост, чиято цел е била да охранява подстъпите към прохода.

Малкият връх носи женското име Вида, а причината за това се корени в древни легенди. Навремето османците са го наричали Казътепе (Момински връх). Най-популярното предание е, че възвишението е кръстено на красива местна мома. Всичко започва когато тя вижда баща си да тъжи, че няма мъжка рожба, която да наследи управлението на армията му. Тогава сама решава да облече мъжки дрехи и да грабне оръжие в ръце. По този начин смелата девойка се включва в бащината войска, а скоро след това се налага и като неин безспорен лидер. Така, тя печели множество свирепи битки и сражения без никой от враговете да разбере, че главатарят е едно нежно момиче.

До митичния връх Вида съществуват три маршрута, които предоставят букет от приятни мигове сред китната планинска природа в района.

Подход от с. Жеравна – началната точка се намира в северозападните покрайнини на архитектурния паметник. Трасето е маркирано последователно със зелена, синя и червена маркировка, и е с дължина от около 4 км. Теренът, през който преминава, е хълмист и представлява стръмна горска пътека. Тя ще ви изведе до възвишението над с. Жеравна, където ще откриете едно страхотно панорамно място, разкриващо неповторимата живопистност на цялата подпланинска равнина. Оттам нататък, маршрутът продължава по синята маркировка!

Следващите метри от трасето предлагат приятна и разтоварваща наслада, като ще ви спуснат стръмно по седловината, осигуряваща подстъпа към връх Вида. Оттам нагоре следва и най-сериозното изкачване, което определено ще ви измори. Пътеката напред е маркирана в червено и криволичи нагоре през гората, преодолявайки близо 200 м денивелация. На финала ще се озовете на скалистия хребет, който е с продълговата форма, разпростираща се на североизток. Остава да продължите още малко изкачването си по скалите, за да достигнете най-високата точка, извисяваща се на 861 м.

3d панорамен изглед

А там горе, все още се забелязват някои от останките на древната крепост, наречена с няколко различни имена – Диавена, Девина и Града. Защитната й стена е била изградена с неправилна форма, следваща релефа на тясното стъпаловидно плато. Приблизителните размери на укреплението са били 190х60 м. Най-впечатляваща част от всичко обаче е огромното водно хранилище, изградено на най-високото ниво на вътрешното пространство. То е осигурявало безценно стратегическо предимство при евентуална обсада. А неговите размери и конструкция са впечатляващи, надминавали дори тези на Царевец.

Подход от гр. Котел – това всъщност е най-дългият маршрут до върха. Той започва в югозападната част на града, при местния погребален парк, и е с дължина от около 10,5 км. При него също се следват последователно три различни цвята маркировка, която пък в случая точно съвпада с профила на терена – синя (плавно изкачване), зелена (продължително спускане) и червена (стръмно изкачване).

Първата част започва като тясна пътечка, която пресича красивата иглолистна гора над Котел. След това за кратко се поема през асфалтиран участък, преминаващ през вилна зона „Чукарите“. А след нея маршрутът се потапя в гъстата вековна гора на Котленската планина, в която постепенно започва да се разкрива магнетичната красота на Балкана.

Малко след това ще достигнете до кръстопът, където трябва да поемете по лявото разклонение. Ще се ориентирате по стария заслон, изграден съвсем близо до пътя. Тук можете да попълните и водните си запаси, черпейки от леденото планинско богатство. От там нататък започва и едно дълго спускане, като на места това става по доста обрасъл черен път. Той е маркиран със зелена маркировка, която обаче в отделни участъци липсва.

Наближавайки най-ниската точка на този участък, трасето буквално преминава по коритото на плитък поток и достига разклон, където среща третия вариант на маршрута, за който ще стане дума в следващия абзац. От там нагоре започва едно стръмно изкачване, което за кратко ще ви остави без дъх. Достигайки до най-високата точка на седловината ще излезете в подножието на върха, точно където идва маршрутът от Жеравна.

Подход от Котленския проход – това е най-краткият и лек маршрут. Той започва при една отбивка в Котленския проход, на около 2,5 км южно от гр. Котел. Началната му точка е обозначена с табела, а маркировката до върха е изцяло червена. Трасето представлява черен път, който пресича Котленска река по стар дървен мост и преминава покрай няколко стопански постройки. Напред то следва клисурата на малък поток, като по нея навлиза дълбоко в гората. Така след само 800 м достига до разклона, при който се слива с маршрута, идващ от гр. Котел.

Препоръки: Маршрутът от Жеравна и този от главния път през Котленския проход са по-лесни и добре маркирани. Трасето от гр. Котел преминава през голям брой отклонения и е препоръчително да се използва навигация с приложения в сайта GPS трак.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 4/6

Обща дължина: 4,3 км от Жеравна, 10,5 км от Котел, 3,5 км от прохода

Време за изминаване: 2:00 ч от Жеравна, 4:00 ч от Котел, 1,5 ч от прохода

Най-ниска точка: 660 м в Жеравна, 510 м в Котел, 470 м в прохода

Най-висока точка: 861 м

Изразходвана енергия: 500 kcal от Жеравна, 1200 kcal от Котел, 450 kcal от прохода

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока