Това е един приятен горски маршрут, който ще ви разкрие привлекателната планинска природа в зелените дялове на Източна Стара планина.

Жеравна е малко село недалеч от гр. Сливен, кипрещо се по южните склонове на Котленската планина. То е един забележителен архитектурен паметник, съхранил в себе си богата и древна история. Неговите стари постройки са съградени още по времето на Възрождението и сега са на възраст между 150–300 години! А между тях се провират малки тесни улички, застлани прилежно с калдъръм. Не случайно, през месец август, тук се провежда и ежегодния фестивал на фолклорната носия, събиращ многобройни участници от цялата страна.

3d панорамен изглед

Изходната точка на прехода са северните покрайнини на архитектурно-историческия резерват. В неговото начало е изграден голям и удобен паркинг, където да оставите автомобила си и да поемете в необятната горска шир на Балкана. Посоките към всички маршрути са подробно обозначени, а пътеките много добре маркирани.

Основната идея е да се стигне до гр. Котел, преминавайки през заслон „Ботуша“, както и през няколко други забележителни места по пътя, следвайки синята маркировка. Целият преход е с дължина от почти 10 км, което ще ви коства около 3-4 прекрасни часа сред природата, в зависимост от вашата физическа подготовка. Трасето не е особено тежко и в началото си представлява тясна горска пътека, която се вие по възвишенията над Жеравна.

Излизайки от гората ще се озовете на обширна поляна, разпростираща се по билото на Котленската планина. Това всъщност е живописната местност Ботуша, в чийто северозападен край се намира и едноименния заслон. Той е доста масивен и разполага с всичко необходимо за приятна почивка, вкусен пикник, а даже и за пренощуване през по-топлите месеци на годината.

Напред маршрутът продължава, навлизайки отново в гората. В тази си част тя е особено красива и просторна. Отрупана с вековни дървета, извисяващи се величествено край пътя. Именно едно такова, един голям и стар бук, е обгърнат в особена почит и древни предания. Местните го наричат Набожниковото дърво. Намира се вляво, на добре оформена полянка, непосредствено след втория заслон, който ще срещнете по трасето. Мястото наоколо е било облагородявано в далечното минало. Все още личат старите стълбички и каменната площадка около природната забележителност.

Величественото дърво се откроява съвсем ясно от останалите. То притежава огромен необикновен ствол, изграден от неразделно вплетени през вековете клони. Точно такива са и версиите за неговата необикновена история. Едно от преданията говори, че тук е била сразена част от византийската армия на Никифор през далечната 811 г. Оттегляйки се от опожарената Плиска, един легион от войската му премивана през Котленския проход, където попада на засада… В тяхна памет, дълги години след това, на мястото идвали византийци, потомци на посечените знатни ромеи, за да палят свещ за упокойна молитва.

Продължавайки напред, маршрутът прави едно стръмно спускане и пресича китната вилна зона „Чукарите“. Трасето за кратко преминава през асфалтиран участък, след което отново поема през гората. В края на приключението, пътечката ще ви изведе в южните покрайнини на Котел. А на финала, пред вас ще се разкрие една живописна гледка към малкото планинско градче, а далеч на изток, зад близките хълмове, наднича и най-високото възвишение в близост – връх Вида (861 м).

Разбира се, ако решите можете да разгледате и малкото планинско градче. То също предлага някои интересни неща, които със сигурност ще ви харесат. Наред със съвременният му красив облик, в неговата стара част са добре съхранени доста от автентичните му Възрожденски къщи. А в западните покрайнини е оформено едно много приятно място за почивка сред природата – зеленият парк „Изворите“.

Препоръки: Маршрутът е идеална възможност да комбинирате приятната почивка в Жеравна или Котел с едно интересно и интензивно приключение, превеждащо ви през зелените поли на Източна Стара планина. В този живописен район се намират и някои интересни забележителности, които си заслужава да посетите. Съвсем наблизо е разположено малкото село Медвен, край което се спуска обаятелния водопад Сини вир. А в северните подстъпи на Котленския проход се спотайват две мистични светилища – Талим таш и Чобрата.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 10 км

Време за изминаване: 3:30 ч

Най-ниска точка: 500 м

Най-висока точка: 930 м

Изразходвана енергия: 900 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока