Живописната водна забележителност се заражда в дълбоко стъпаловидно ждрело, провиращо се срамежливо през дебрите на Източна Стара планина, недалеч от Котел.

Китното село Медвен се намира само на 14 км от архитектурно-историческия резерват „Жеравна“. То също е успяло да съхрани своя възрожденски архитектурен стил, впечатляващ с тесните улички и старите си дървени постройки. Една от най-известните сред тях е къщата на Захари Стоянов, който е роден и израснал тук. Тя е изцяло запазена в автентичния си вид и е превърната в музей.

Освен богатото си минало, малкото селце крие в землището си една много красива природна забележителност. Това е малкия водопад Сини вир. Той е част от голяма водна каскада, която дълго е проправяла своя път през варовиковите скали край Медвен. Отстои на около 1,5 км северно от селото, а до нея се стига по стария асфалтиран път към еко селище „Синия вир“. Там, при почивната база, маршрутът преминава в приятна горска пътека, която се спуска надолу и продължава напред, следвайки поречието на Медвенска река.

Навлизайки в дълбоката зелена клисура, маршрутът се промъква по една красива и добре оформена екопътека. Тя е добре устроена и предлага няколко приятни местенца за почивка сред заобикалящата горска тишина. По нея се срещат и няколко запазени останки от стари водни съоръжения, приличащи на рибарници. А наоколо тече спокойно плитката рекичка, която на моменти явно драматично променя своя нежен облик. Това ясно се разбира от разрушеното мостче, което някога е осигурявало преминаването на другия бряг.

Не след дълго се достига до високи отвесни скали, в чийто обятия се е сгушил един голям и добре оформен вир. Неговото кристално изобилие се подхранва от магнетично падащите струи на последния и най-голям водопад в цялото ждрело. Впечатляващото езеро притежава почти идеална овална форма, която е щедро изпълнена с бистрите и синкави води на реката.

3d панорамен изглед

Край красивото природно творение има тясна и стръмна пътечка, която отвежда до най-горната точка на високите скали. Това предлага друга интересна перспектива към обаянието на водопад Сини вир. Наред с красивата пленителна гледка, ще се насладите и на характерния нежен грохот от многобройните водни бързеи в дълбокия речен каньон.

Но най-ефектното място, за да се види цялата каскада от водопади, е от източната страна на реката. Достигането до тази позиция обаче е свързано с малко по-екстремно и опасно приключение. За тази цел трябва да се пресече речното корито, като най-подходящ за това е районът край разрушеното мостче. След него се прави едно диво и стръмно изкачване през гората, което преодолява около 40 м денивелация. Горе се достига до широк черен път, по който се продължава на север. След около 150 м ще забележите тясна пътечка от лявата страна, която ще ви изведе на малка красива полянка, намираща се точно над живописния и дълбок каньон.

3d панорамен изглед

Препоръки: Препоръчително е да изминете целия маршрут от центъра на селото, за да усетите невероятната тишина и спокойствие на този живописен планински район. Бъдете изключително внимателни, изкачвайки се на високите скали над водопада! Не опитвайте да си правите впечатляващи селфита от ръба на скалите, тъй като това крие потенциална опасност от падане. А на около 5 км нагоре по реката се крият магнетичните Медвенски скокове. Това са малко познати водопади, достъпът до които представлява едно неповторимо диво приключение, за което можете да научите тук.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 2 км (от центъра на селото)

Време за изминаване: 2:00 ч

Най-ниска точка: 420 м

Най-висока точка: 460 м

Изразходвана енергия: 200 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока