Древните светилища попадат в дивата прегръдка на Котленския проход. Намират се съвсем близо до главния път и тяхното откриване е едно приятно ненатоварващо изживяване.

Талим таш или Войнишките камъни представляват група каменни късове с куполовидна форма, „разспиляни“ сред голямо и равно пасище. Те стърчат съвсем близо до пътя, в подножието на Урушките скали и са лесно откриваеми. Разполагат се на сравнително голямо пространство с приблизителни размери 100х50 м.

Върху някои от тях са оформени характерните овални дупки, наричани още щерни, които са присъщи за тракийските светилища. В долната си част скалният фрагмент преминава плавно в огромни каменни плочи с почти равна повърхност. На места по нея могат да бъдат открити изсечени улеи и загадъчни жлебове, които свидетелстват за едно далечно човешко присъствие по тези земи.

3d панорамен изглед

На един по-късен етап, в ерата на Османското владичество, мястото е било използвано като тренировъчен лагер на турската войска. Именно от там възниква и тяхното наименование. В наши дни те стоят частично обрасли в плевели и потънали в забвение, без с нищо да подсказват за своята богата вековна история.

Съвсем наблизо се намира и местност Чобрата (Чубрата), която предлага още един, но много по-впечатляващ поглед над сакралните места и обичаи на древните траки. Само на около 1 км източно се издига един загадъчен хълм, който излъчва особена мистика и магнетично обаяние.

До него се стига много лесно поемайки по черния път от Талим таш, който преминава край близката изоставена постройка. Пресичайки за кратко гората ще се озовете на обширно поле. Там, почти в средата, изпъква едно неголямо гористо възвишение. А край него стърчи висок камък, досущ като древен страж, вдъхващ респект и страхопочитание…

Продължавайки нагоре по склона, в един момент ще се окажете заобиколени от множество големи каменни късове с различни размери. Ако ги разгледате внимателно по тях можете да откриете различни издялани отвори и старинни символи. А визията на други – разпалват въображението, разкривайки върху себе си различни загадъчни изображения.

В средата на култовия комплекс, в тъй наречения център, се намира и най-впечатляващата част от него, която е изпълнена с необяснима мистика. Там ще попаднете на една интересна каменна „композиция“. В средата на сцената се намира огромна трапецовидна скала, оформена като ритуален олтар. На нейната висока и заравнена повърхност е изсечена огромна щерна с впечатляващи размери. Нейният диаметър е близо два метра, а дълбочина й – цели 60 см!

3d панорамен изглед

Около ясно изразеният център на светилището са разположени и няколко по-малки скали. Те са с добре оформени заоблени форми, а в основите им изпъкват странните плитки вдлъбнатини. Всъщност те са досущ като облегалки на „кресла“, които са осигурявали места за наблюдаване на ритуалните церемонии, извършвани от тракийските жреци.

Малко по-настрани има и други интересни скални форми, които си заслужава да потърсите. Едно от тях е Просеченият камък, който се намира в западната част на хълма. За съжаление ще попаднете и на традиционните за такива святи места иманярски изкопи.

В Котленския район е изпълнено с много и изключително разнообразни туристически обекти, с които можете да допълните вашите впечатления от това диво и малко познато място в България. Наоколо се намират красивите водопади Сини вир и Медвенските скокове, антична крепост „Кипиловско кале“, местност Злостен, както и невисокият връх Вида край Жеравна.

Препоръки: Скалните светилища са интересни и малко познати туристически обекти в Котленския край. Маршрутът до тях предлага една лека и приятна разходка сред природата, подходяща за цялото семейство.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 1 км

Време за изминаване: 1:30 ч

Най-ниска точка: 569 м

Най-висока точка: 570 м

Изразходвана енергия: 100 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока