Римският архитектурен шедьовър е една от най-добре запазените твърдини в България, а нейните автентични останки ще успеят да ви пренесат неусетно във времето.

Античното кале се намира в Източна Стара планина, недалеч от гр. Котел, в землището на малкото село Кипилово. Преходът до него е сравнително лесен и много приятен. Началната му точка се намира на около 1 км западно от селото. В началото трасето представлява добър асфалтиран път, който поема по поречието на местната река Сайганица и достига равна и обширна поляна. Там мястото е подходящо както за паркинг, така и за един страхотен къмпинг сред планинската природа.

Следват около 2,5 км чакълен път, който прави плавно изкачване и навлиза дълбоко в сърцето на Котленската планина. По трасето има стара синя маркировка, както и добре видима табела, която ще ви упъти къде да се отклоните вляво. От там маршрутът поема стръмно нагоре и ще ви отведе до подножието на Хисарлъка – неголямо гористо възвишение, на което се е издигало красивото Кипиловско кале.

Постепенно черният път преминава в горска пътека, която започва да се вие покрай множество чудновати скали, пръснати по склона на калето. Тези каменни късове всъщност са огромни отломки, съставени от споени по между си овални камъни, вероятно пренесени от близката река. По всичко изглежда, че това са руините на част от външната спомагателна крепостна стена на масивната твърдина.

Пътечката продължава още малко напред, където ненадейно от гората изниква и същинският отбранителен вал на Кипиловско кале. Той излъчва някакъв особен респект със своята вековна конструкция, която се е запазила доста добре и до днес. Зидовете му са устояли на времето и разкриват внушителна по мащаби древна архитектура, която впечатлява със своята авангардност и сега.

Според изследванията, крепостта известна и като Хърсовград е построена около V-VI век от византийците, като част от отбранителен вал, който да отблъсква нахлуващите от север вражески племена. Тя е с приблизителни размери 180х60 м, а формата й е неправилна и следва извивките на релефа. Разполагала е с 5 отбранителни кули в ъглите си, както и с 11 потерни – важни отбранителни отвори в стената, разположени на трудно достъпни отвън места. Някои от тях са все още идеално запазени и могат да бъдат лесно открити.

Но най-впечатляващата част от древната крепост се намира в западната част на хълма. Там е бил разположен основният й вход, както и едно неголямо помещение – вероятно служило на охраняващия гарнизон. Край него се издига изключително добре запазената арка на главната порта. Тя се извисява на 6-7 м от земята и запленява вниманието с изящната си форма. Оказва се, че това са едни от най-добре съхранените антични крепости фрагменти в нашата страна, а същевременно са толкова малко популярни…

3d панорамен изглед

Препоръки: Местността, където се намира малко известната крепост, ще ви предостави една приятна разходка сред природата и ще ви позволи да се потопите за кратко в едни изминали епохи. А друго интересно място в района на Котел е и неподражаемият водопад Сини вир, за който можете да прочетете тук.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 3,5 км (от поляната)

Време за изминаване: 2:00 ч (от поляната)

Най-ниска точка: 440 м

Най-висока точка: 710 м

Изразходвана енергия: 300 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока