Направете си един приятен горски излет в близост до града. Разгледайте интересните природни дадености на района, които са идеални за семейна разходка, спорт и вкусен пикник.

Началната точка на маршрута е край бл. 402, кв. “Владислав Варненчик”. Поема се по черния път, който преминава през вилната зона и води до гората. Следва  леко изкачване по добре оформената и широка пътека, която преминава под далекопровода. По пътя има няколко отбивки, но вие продължавате само нагоре.

Тук, в началото няма маркировка, затова е полезно да се запознаете предварително с терена по приложената карта. В края на изкачването се излиза на платото и се стига до място с импровизирано място за пикник. Ентусиасти са направили пейки и маса сковани от дървета. Има си и добре оформено огнище, както и невероятна панорама към Варненското езеро.

Оттук нататък, трасето е с незначителна денивелация и много приятно за изминаване. Пътеката продължава още малко през гората и стига до голямата поляна, която е идеална за спортни и развлекателни мероприятия. Тук, вече има положена зелена маркировка по трасето. Следва широк удобен път, който криволичи през горския масив и преминава край доста на брой места за пикник и отмора. На една от поляните има направен заслон с пейки.

Продължавайки по маршрута, ще стигнете непосредствено до пътя Аксаковска панорама – Кичево. Още малко напред и вляво има една огромна поляна, в чийто край се намират останките на някогашната крепост „Мъглиш“. За съжаление от нея не е останало почти нищо. След това трасето продължава напред по продължение на ел. далекопровода и след още 1,5 – 2 км се стига до финала на маршрута – чешмата край Аксаковска панорама.

Втори вариант на маршрута – той се движи изцяло през гората, в подножието на платото и е малко по-интересен. Разклонението за него се намира преди финалното изкачване, малко преди импровизираното място за пикник горе. На разклона има малка купчина камъни за ориентация. Поема се наляво по тясната горска пътека в посока Аксаково. Тук има положена зелена маркировка, която ни насочва в правилната посока. Преминава се последователно през няколко интересни дерета, покрай едно страхотно място за пикник, както и в покрайнините на вилната зона край Аксаково. Така следвайки маркировката ще достигнете отново до чешмата, която се намира под Аксаковска панорама.

Но преди това можете да се отбиете до едно страхотно и добре устроено място за релакс сред природата  – местност Тракийска чешма.  Тя се пада на около 200 м южно от маршрута. Отбивката към нея се намира малко след изоставените лозя, разположени под възвишението на древната крепост „Мъглиж“ (Мюхлюз кале). До мястото може да се стигне лесно и с автомобил, отклонявайки се от пътя за Добрич, веднага след гумаджийниците на изхода на Аксаково. Това прави красивата горска местност, много подходящо място за организирани празненства сред природата.

Препоръки: Този маршрут е с ниска степен на трудност. Идеален е за кратка семейна разходка с пикник. Използвайте картата за по-лесна ориентация. Без необходимост от допълнителна екипировка.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 6 км.

Време за изминаване: 1:00 ч

Най-ниска точка: 130 м

Най-висока точка: 345 м

Изразходвана енергия: 450 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока