Недалеч от Малко Търново, в необятно зелените гори на Странджа, се спотайва малка и загадъчна пещера. Нейното мистично излъчване се свързва с легенда за гръцката богиня на радостта и плодородието – Бастет. В древната митология тя е изобразявана с глава на котка или лъв…

Началото на легендата за гробницата на Бастет, скрита някъде в нашата планина, започва в началото на 80-те години на миналия век. От нищото се появява иманярска карта, на която е обозначен мистериозен гроб на жена, както и други загадъчни знаци около него. Скицата, направена на ярешка кожа, привлича вниманието на тогавашния председател на Комитета по култура – Людмила Живкова. С нейна активна подкрепа, базирайки се и на виденията на баба Ванга, се организира тайна и мащабна експедиция. След дълги изследвания и разкопки обаче, авантюристичното начинание завършва с неуспех. Поне така се твърди официално…

Предполагаемата гробница на Бастет се намира в един лесно достъпен район близо до Българо-Турската граница. Малката пещера се спотайва в гористия склон на връх Голямо Градище, на около 5 км западно от Малко Търново. Възвишението, с височина от 710 м, е най-високата точка на Странджа планина на наша територия. В днешно време, достъпът до неговите забулени в мистерии склонове е напълно свободен. А до предполагаемото светилище води добре отъпкан черен път, чието начало се намира малко преди ГКПП „Малко Търново“.

Маршрутът преминава през комунистическия стожер на Желязната завеса – стария граничен кльон. След това пътят поема нагоре, отправяйки се към най-високата точка на Голямо Градище. Мястото, където е била изградена предполагаемата гробница на Богинята, се спотайва малко под върха. Причудливата пещера наднича от обширно и дълбоко дере, вдясно от пътя. Неговият профил обаче, някак не се вписва в дивите и естествени форми на планинския район. Остава съмнението, че тази дупка всъщност е резултат от огромните усилия, които са били вложени в търсене на вечния дом на Бастет.

Самата пещера не е голяма, но определено има някакво призрачно излъчване. Нейната галерия представлява овална кухина, чийто свод се „подпира“ от масивна колона. Тази опора има нестандартен и доста специфичен силует. Тя изключително много прилича на котка, стояща като вечен пазител на гробницата. Дали това е плод на въображението или пък действително мястото е свято, трябва да прецените сами. Факт е, че атмосферата наоколо е необикновено въздействаща, а усещането се подсилва и от множество знаци и загадъчни фигури изникващи от скалите…

3d панорамен изглед

Друго интересно място, което допълва мистиката и безкрайната красота на Странджа, е най-високата точка на Голямо Градище. Тя се намира на около 300 м по-нагоре от пещерата и дотам води добре отъпкана от туристите пътека. На самия връх е изградена страхотна панорамна площадка, от чиято висота се разкрива една необятна и магнетична гледка. Като на длан се разпростира цялата зелена планина, от нейният най-източен край, та чак до турският й първенец – връх Махияда (1031 м).

3d панорамен изглед

На това високо място, някъде далеч в древността, е съществувала малка охранителна крепост. Тя е била част от голям тракийски комплекс, разпростирал се в околностите на Малко Търново. Неизменна част от него е и могилния некропол в местност Пропада. Той представлява едно свято място, изпълващо сетивата с необикновено страхопочитание.

Другото интересно и мистично творение, спадащо към древното тракийско обиталище, е внушителното светилище „Мишкова нива“. Окултния храм се намира в подножието на върха и е разположен на голяма и равна поляна сред гората. Той отстои на около 2,5 км от върха и може да се достигне сравнително лесно пеша. Пътеката към него е маркирана в червено и започва точно при панорамната площадка. Трасето се спуска малко надолу и извежда на добре отъпкан черен път. Поемайки наляво, ще се озовете на добре асфалтиран път, водещ до светилището. А вдясно, трасето ще ви върне до мястото, където сте оставили автомобила.

Препоръки: За движение зад граничния кльон е необходимо подаване на формално уведомление в ГДГП – Малко Търново. До светилище „Мишкова нива“ е изграден и добър асфалтиран път, от който можете да се възползвате за ваше удобство.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 1,5 км (+2,5 км до „Мишкова нива“)

Време за изминаване: 1:30 ч (+1 ч. до „Мишкова нива“)

Най-ниска точка: 570 м

Най-висока точка: 710 м

Изразходвана енергия: 200 kcal

GPS трак: изтегляне

* Посочените данни са за движение в едната посока