В нозете на Странджа, където планината докосва дивото Черноморско крайбрежие, са сътворени две неповторими забележителности, които са емблематична част от природната красота край Приморско.

Тези необикновени дадености се намират само на 5 км северно от морския град. Възникнали са от въздействието на грандиозните сили на природата, където най-североизточните възвишения на Странджа се сблъскват с мощта на морето. Това е създало един страхотен ландшафт, който предлага изключително интересни места за разглеждане. Едно от тях е мегалитното светилище Бегликташ, което дава началото на един пълноценен маршрут, изпълнен с многобройни живописни форми и пейзажи.

Скалното образувание представлява обширен комплекс от огромни каменни късове (валуни), притежаващи естествен произход. Техните причудливи овални форми са привлекли вниманието на древните траки, които са оформили мястото, превръщайки го в окултно светилище, посветено на Бога-Слънце и Богинята-майка. За тази цел те са оформили скалните фрагменти в определени форми, подредени по строго определен начин.

3d панорамен изглед

Около централната площадка на светилището са обособени някои от по-важните обекти, разположени според предназначението си. Някои от най-забележителните сред тях са: брачното ложе, тронът, тунелът на праведните, свещената пещера, посеченият камък, и разбира се Апостол таш – Сърцевидния камък. Неговата огромна и нестандартна форма, крепяща се само на три опорни точки, представлява своеобразен астрономически календар. Точно на 22 юни, когато денят е най-дълъг, лъчите на изгряващото слънце се промъкват през овалната ниша в неговата основа.

Околността, където е оформен древния сакрален център е изключително щедра, дарявайки ни с голям брой магнетични места и забележителности. В нейните обятия попада и скалистия Маслен нос, до който отвежда приятна горска пътечка, наречена „По следите на римляните“. Тя преминава по стар римски път, отвеждайки ви неусетно до неговото предверие. А там, при него, са се оформили множество изумителни скалисти образувания. Това са няколко малки фиорда, придаващи едно диво обаяние на мястото.

3d панорамен изглед

На „върха“ на Маслен нос се е образувала още една причудлива творба, наречена Лъвската глава. До нея се достига по тясна камениста пътечка, започваща при изоставените постройки от северната страна на скалите. А от южната страна на носа, под малкия параклис „Св. Никола“, природата е сътворила малък уютен плаж, който притежава всичко необходимо за едни неповторими летни емоции.

Районът около Бегликташ е изпълнен и с други природни дадености, които си заслужа да посетите. За ваше улеснение е обособен един страхотен туристически маршрут, който предлага една невероятна разходка, изпълнена с много пленителни места. Той е кръгов и започва при тракийското светилище. Трасето поема на североизток, следвайки синята маркировка и превежда през различни скални фрагменти, които ще ви  впечатлят със своите необикновени форми.

Едно от тях носи името „Казаните“ и е наречено така поради многобройните овални дупки, образували се по неговата гладка повърхност. То е разположено малко встрани от основния маршрут, в края на обрасла пътечка, която е обозначена с табела. Районът на скалното образувание изобилства от много други причудливи фигури, които ерозионните сили на природата е оформяла милиони години.

Малко след като се върнете на основната пътека ще достигнете и до отклонението към малкия залив Зигра. Той е скътан само на 300 м по-надолу и предоставя възможност да разгледате една запомняща се скална творба. Тя е образувана от големи обли камъни и е изключително красива и завладяваща. А от южната й скалиста част, в далечината, се разкрива живописното обаяние на Маслен нос.

Следващото интересно място, през което ще преминете е един друг скалист залив, излъчващ особена магнетична сила. Той носи името Света Параскева и притежава много интересна трапецовидна форма. Мястото е свързано с много древни легенди, които загатват за богатата история на това мистично морско кътче. Някои от тях са свързани със съкровищата на страховития Вълчан войвода, а други с името на Симеон Велики. Със сигурност обаче се знае, че в далечното минало заливът е бил удобно пристанище за малките търговски кораби, акостирали по нашето крайбрежие.

В гората край залива се намират останките на старинната кръстокуполна църква „Св. Параскева“. Според изследователите нейната история е изключително богата. Предполага се, че е била построена около 18 век върху основите на друг, още по-стар храм от времето на траките. В наши дни нейната постройка е почти унищожена от природата. Останали са само част от зиданите каменни стени, край които сега е изграден малък иконостас.

Нататък маршрутът преминава през един приятен горски терен и се отдалечава постепенно от морския бряг. След около 1 км се достига до асфалтираният път, който води до устието на река Ропотамо. Трябва да тръгнете на юг по него и ще достигнете до паркинга на Бегликташ. Но, ако са ви останали сили и искате още приключения трябва да се отклоните след около 700 м вдясно. Маршрутът продължава по стръмен черен път, който ще ви покаже още от причудливите скални образувания в района. Те носят интересните имена Юнашкото корито, Глобуса и Ехото и се намират малко встрани от пътеката.

Продължавайки напред по основното трасе, постепенно ще достигнете най-високата точка на възвишението, където има странична отбивка към още едно впечатляващо място. То се извисява над река Ропотамо и е наречено „Калето“. От името му можете да се досетите, че там някога е имало антична крепост. Според изследванията, тя е приютявала в себе си древното селище Ранули. То е било разположено на трудно достъпния скален хребет, изпълнен с огромни валуни. Те са били част от внушителната отбранителната стена, а техните причудливи форми и размери впечатляват и до днес.

След като се насладите на поредното магнетично място в района, остава да се върнете назад до разклона и да се спуснете от възвишението. В края на трасето ще се озовете на обширната поляна в местност Змеева дупка, която се намира непосредствено до началната точка на този страхотен кръгов маршрут.

Препоръки: Това е един страхотен маршрут, който ще изпълни целия ви ден с приятни емоции. Екопътеката „По следите на римляните“, отвеждаща до Маслен нос е лека и приятна. Останала част от обиколката преминава през няколко стръмни възвишения, което я прави неподходяща за малки деца. А, ако ви харесват приятните крайморски разходки, то можете да посетите и околността на Синеморец, където също има изключително красиви места.

Степен на трудност: 3/6

Обща дължина: 16 км

Време за изминаване: 6:00 ч

Най-ниска точка: 0 м

Най-висока точка: 200 м

Изразходвана енергия: 1300 kcal