Причудливият скален феномен се намира в самото сърце на Източна Стара планина. Разположен е в землището на отдавна изоставеното село Доброван. Неговото население е било изселено през далечната 1963 г. Преди това селището е имало около 70 къщи, от които сега са останали само няколко стопански постройки.

Достъпът до природната забележителност от Северна България е малко по-труден. Трасето, отвеждащо до селото, представлява стар чакълен път, който започва малко преди с. Булаир (община Долен Чифлик). Маршрутът пресича красивите планински гори и ще ви изведе на едно обширно и тучно пасище.

Там без колебание поемете право през него, потапяйки се в безкрайната природна идилия. Мястото наоколо е особено впечатляващо и изпълва сетивата с неповторима наслада. Докъдето стига вашият взор се простират гористите хълмове на Балкана, чийто върхове докосват нежно небето. А на изток, далеч на хоризонта, се извисява изящната мачта на ТВ станция „Еделвайс“.

Продължавайки още малко по зелената морава, ще се озовете край липсващото село Доброван. Наоколо е изключително живописно, а във въздуха се носи завладяващия аромат на билки. Напред пътеката прави десен завой и преминава край няколко стари колиби. Някои от тях са все още обитаеми.

След около 600 м пред вас ще изникнат неподражаемите силуети на каменните гъби. Те се извисяват на малка тревиста полянка, очертана с импровизирана ограда. Скалните образувания са три на брой, като средното от тях е най-впечатляващо с характерната си форма. А от тяхната позиция панорамната гледка е изключително красива…

3d панорамен изглед

Недалеч от там се намира и друго скално образувание с интересното име Козия камък. Разположено е на около 1 км северозападно от Доброванските гъби. До него можете да стигнете по черния път, който пресича земеделското поле и достига асфалтираното шосе, идващо от с. Сини рид. Скалното образувание представлява неголяма канара, чийто самотно присъствие изпъква насред полето.

В допълнение към маршрута могат да бъдат добавени още две интересни места, които се намират напът към началната му точка. Едното от тях, е много приятно място за пълноценна почивка, обособено недалеч от с. Голица. А другото, е невероятно красивият водопад Скока край с. Солник, с който можете да разширите вашето приключение сред природата.

Препоръки: Чакъленият участък от маршрута е с дължина около 10 км и не е особено подходящ за лек автомобил. От Южна България достъпът до скалния феномен е доста по-лесен. В този случай, преминавайки през Сини рид, ще достигнете до Козия камък, който ще е началната точка на вашата разходка (виж картата).

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 11 км

Време за изминаване: 3:00 ч

Най-ниска точка: 400 м

Най-висока точка: 500 м

Изразходвана енергия: 950 kcal

GPS трак: изтегли

* Посочените данни са за движение в едната посока