Един необикновен и малко популярен географски район, притежаващ всички условия да стане страхотна туристическа дестинация.

Тесният Дюлински проход свързва селата Дюлино и Гюльовца, пресичайки малката Еминска планина, която е най-източната част от Старопланинския масив. Нейните гористи хълмове се спускат плавно на изток, достигайки Черно море при невероятно красивия нос Емине. Това обуславя и характерната атмосфера в района, комбинираща магнетичните планински гледки с приятния и прохладен бриз на морето.

Най-високата точка на този живописен проход е 435 м. Тя се намира недалеч от малкото село Паницово и е разположена в местност Табиите. На това стратегическо място по османско време е бил изграден охранителен форт, който е контролирал древния транспортен коридор. Той се издига встрани от пътя и е много добре съхранен. Има правилна квадратна форма с размери около 40х40 м. Изграден е от висок земен насип, обграден от оформилият се около него, дълбок защитен ров.

Недалеч от там стърчи и най-високия връх в района – Гьозтепе. С неговите скромни 520 м той се е оказал най-подходящото място за изграждане на телевизионна кула „Еделвайс“, осигуряваща радио покритие на Южното Черноморие. Тя е висока цели 88 м и се извисява грациозно над буйните широколистни гори. Достигането до нея не е трудно и ще ви предложи приятна 4-километрова разходка. Трасето започва източно от Табиите и в началната си част преминава покрай обширен земеделски блок. А по-нататък, през втората половина от маршрута, ще навлезете в дивия горски масив, обграждащ внушителния ретранслатор.

Можете да продължите още малко това интересно приключение по асфалтирания път, който ще ви отведе на място, изпълнено с много неразкрита красота. Само 2 км надолу ще се озовете в обятията на една впечатляваща местност. Тя представлява огромен открит участък, от който се разкрива цялата морска прелест на Бургаския залив. Там се намира и отдавна изоставеното село Плазовец, което стои застинало във времето. Сега околността е възвърнала почти изцяло своя див и неподправен чар. Останали са само няколко стопански постройки, а наоколо се е развила голяма популация от малки сладки лалугери.

Този живописен район е достъпен лесно и от курортен комплекс „Слънчев бряг“ през с. Кошарица. Маршрутът от Южна България до РРТС „Еделвайс“ представлява стар асфалтиран път, идеален за изминаване с велосипед или АТВ. А долу в несебърското село се крие една нестандартна и атрактивна забележителност, разработвана още по времето на комунизма. Това е недовършеният тунел под планината, съставна част от бившия секретен Обект „А“. Още любопитна информация за него можете да прочетете тук.

Красотата на Дюлинския проход не се изчерпва дотук. В близост до местност Табиите се помещава още един интересен туристически обект – параклис „Св. Св. Константин и Елена“. Разположен е само на километър от главния път и ще допълни букета от положителни емоции, преживeни в тази природна идилия. Освен на изящната му красота, по пътя към него ще се насладите и на неповторимия аромат, излъчван от лавандуловите полета в околността…

3d панорамен изглед

Препоръки: Лек и приятен горски маршрут, осигуряващ възможност за една ползотворна изследователска разходка. Трасето предлага идеални условия за спортни и развлекателни мероприятия с велосипед или АТВ.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 2/6

Обща дължина: 7 км

Време за изминаване: 2:30 ч

Най-ниска точка: 435 м

Най-висока точка: 520 м

Изразходвана енергия: 600 kcal

GPS трак: изтегли

* Посочените данни са за движение в едната посока