Нос Емине е едно впечатляващо място, което ще ви заплени със своята необикновена красота. Точно там Стара планина докосва морето и придава неповторим чар на тази защитена територия. А от непристъпните скали, надвиснали над морската шир, се откриват необятни гледки към хоризонта.

До нос Емине се достига от пътя Варна – Бургас през отбивката за популярната местност “Иракли” край Обзор. Нататък се продължава по малко разбит път, който ни отвежда до едно село с благозвучното име Емона. Тук, малко преди него, има една интересна дървена фигура на вълк, където можете да паркирате и да продължите надолу. А в далечината пред вас се открива един уникален ландшафт, в чийто източен край се вижда фара на нос Емине. Ако се вгледате на юг, при ясно време ще успеете да видите в далечината и части от Южното Черноморие.

Поемаме по пътя към фара и малко по-надолу, където той прави десен завой, ние продължаваме по черния път към гористата местност. Тук ще открием малко сянка и една добре направена селска чешма. Интересното при нея е, че водата се е изпомпвала ръчно от дълбок кладенец. За съжаление, сега помпата липсва.

Малко по-нататък, движейки се към морето, ще минем край един голям и масивен параклис – “Свети Никола”. А малко след него излизаме на една полянка, от която можем да се насладим на красотата на морската гледка.

После продължаваме през горичката надясно към фара, покрай стари дървени заграждения. Малко по-напред има една отбивка вляво, която води до голяма и равна поляна. Тя е идеално място за любителите на къмпинга. А от нея се разкрива цялата романтика на това изключително място.

3d панорамен изглед

След това маршрутът преминава в тясна пътека, която достига скалите малко преди фара. А тук, в края, има стръмна пътечка, по която може да се слезе долу на плажа. Но слизането е малко екстремно и опасно!

За съжаление, нататък е военна зона и достъпът до фара е ограничен. Но и така изживяването е невероятно и си заслужава.

Ако имате достатъчно време, можете да посетите още едно красиво място в близост – екопътека “Калето” край гр. Обзор.

Препоръки:  Маршрутът край нос Емине е подходяща идея за кратка и впечатляваща разходка край морето. Мястото е достъпно целогодишно, а трасето е с ниска степен на трудност. До крайната точка може да се стигне и с автомобил, но така ще пропуснете част от положителните емоции на приключението. Имайте предвид, че пътят до с. Емона е в много лошо състояние. Можете да се възползвате от алтернативния пешеходен маршрут, който започва от плаж „Иракли“ и ви превежда през красивия горски пояс над морския бряг. Повече за това ще прочетете в следната публикация – Иракли – парченце от последната дива романтика.

Основни данни за маршрута:

Степен на трудност: 1/6

Обща дължина: 2,4 км

Време за изминаване: 0:40 ч

Най-ниска точка: 62 м

Най-висока точка: 190 м

Изразходвана енергия: 180 kcal

* Посочените данни са за движение в едната посока